Potilasohje – Luomileikkaus

Luomileikkaukseen valmistautuminen

Verta ohentavien särkylääkkeiden käyttöä on vältettävä mielellään viikon ajan ennen leikkausta (Disperin, Asperin, Burana, Ibusal, Primaspan). Tarvittaessa voitte käyttää Paracetamolia sisältävää särkylääkettä (esim. Panadol). Myös kalaöljyvalmisteita tulisi välttää 1-2 viikkoa ennen leikkausta.

Mikäli Teillä on Marevan- tai jokin muu verta ohentava lääkitys, kysykää lääkkeen määränneeltä lääkäriltä, voiko lääkkeen tauottaa kolmen päivän ajaksi ennen toimenpidettä, verenvuodon ja mustelmien vähentämiseksi. Toimenpidepäivänä lääkkeen voi ottaa, koska sen vaikutus alkaa viiveellä.

Kotihoito-ohjeet lähetetään tarvittaessa kotiin ennen operaatiota yhdessä antibioottisalvareseptin kanssa!

Leikkauspäivänä

Kasvot ja hiukset kannattaa pestä toimenpideaamuna, sillä haava-aluetta ei saa kastella kahteen päivään toimenpiteen jälkeen. Kahvin ja alkoholin nauttimista sekä tupakointia tulee välttää leikkauspäivänä.

Tekniikka

Luomileikkauksessa ollaan makuuasennossa noin tunnin ajan, hammaslääkärin tuolia muistuttavassa tuolissa. Tarvittaessa edeltävästi saa rauhoittavaa lääkettä. Ylimääräisen ihon alue piirretään luomille.

Paikallispuudutusainetta laitetaan ohuella neulalla aivan ihon alle. Tämä on toimenpiteen epämiellyttävin osa. Itse ylimääräisen ihon poisto ei satu. Haava suljetaan hyvin ohuella jatkuvalla ompeleella, joka saa olla viikon ajan paikoillaan. Päälle voidaan tarvittaessa laittaa ihoteipit tai antibioottisalvaa.

Leikkauksen jälkeen

9vrk:n ajan on vältettävä uimista, saunomista ja hikoilua, jotta haava paranee mahdollisimman huomaamattomaksi, eikä tulehdu. Mustelmaa ja turvotusta tulee lähes kaikille. 1-2 viikon ajan tämä on yleensä selvästi nähtävissä. Yleensä toimenpiteen jälkeen ei ole kipuja tai särkyjä. Pistelyä, kihelmöintiä, kuumotusta kyllä on tunnettavissa. Tavallista tulehduskipulääkettä voi tarvittaessa ottaa. Haavan suojana käytetään joko antibioottivoidetta tai haavateippejä

Kasvot ja hiukset voi pestä kahden päivän kuluttua leikkauksesta, saippuaveden joutumista haava-alueelle on varottava. Haava-aluetta ei saa hangata. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua toimenpiteestä. Meikata voi kahden päivän kuluttua ompeleiden poiston jälkeen. Turvotusta saattaa esiintyä ensimmäisinä päivinä. Puoli-istuva asento vähentää turvotusta ja jälkivuodon riskiä. Leikkauspäivänä kannattaa pitää leikkausalueella kylmähaudetta noin. 15 min jaksoissa useita kertoja ja lepo on tärkeää. Mustelmia saattaa esiintyä leikkausalueen ympäristössä.

Kumartavia asentoja tulee välttää, esim. kengännauhat sidotaan istuen. Särkyyn voi ottaa paracetamolia sisältäviä särkylääkeittä (esim. Panadol) leikkauspäivänä ja/tai pitää kylmäpakkausta. Disperin ja Aspirin sekä Burana eivät ole toivottavia särkylääkkeitä ennen leikkausta, mutta leikkauksen jälkeen niitä voi käyttää. Arpia tulee suojata auringolta puoli vuotta leikkauksesta. Lymfahoito 9 pv leikkauksen jälkeen nopeuttaa turvotuksen häviämistä

Lääkitys

Haava-alue on pidettävä puhtaana.

Leikkaushaavalle sivellään Chloromycetin tai Oftan Chlora-salvaa puhtaalla pumpulipuikolla 3-4 kertaa vuorokaudessa ompeleiden poistoon asti, mikäli ei ole laitettu haavateippejä, ja 2 pv sen jälkeen.

Käänny lääkärin puoleen jos

  • silmässä tai haavassa on yllättävää kipua
  • haava vuotaa verta
  • haava turpoaa tai alkaa märkiä
  • yli 38 asteen kuume kestää yli vuorokauden