Luomenreunan tulehdus

Kuivasilmäisyyteen voi liittyä luomenreunan tulehdus

Blefariitti on hilseilevä tai haavainen luomenreunan tulehdus, joka aiheuttaa usein punoitusta ja ärsytystä. Kroonisesti tulehtunut luomenreuna vaatii aina parantuakseen pitkäaikaista ja säännöllistä hoitoa. 

Silmät voivat olla myös kutiavat ja karstaiset. Silmät voivat tuntua kuivilta ja niissä on hiekan tunnetta. Oireet voivat esiintyä joskus hyvinkin pitkään. Silmäluomen reunassa on lukuisia talimaista eritettä tuottavia rauhasia, joita kutsutaan Meibomin rauhasiksi. Niitä on ylä- ja alaluomen reunassa ripsien tyvessä ja niiden suuaukot näkyvät pieninä pisteinä luomireunassa.

Onko kuivuus vaarallista?

Vain äärimmäisen vaikea kuivasilmäisyys uhkaa vakavasti silmien terveyttä ja näköä. Useimmiten kysymyksessä on vaaraton, joskin kiusallinen vaiva. Kun kuivan silmän oppii tuntemaan ja tottuu välttämään sitä pahentavia tekijöitä sekä käyttämään oireita lieventäviä tippoja, se ei paljonkaan haittaa jokapäiväistä elämänmenoa.

Tärkeintä luomenreunan tulehduksen hoidossa on säännöllinen ja pitkäaikainen luomireunan puhdistus karstasta ja tulehduseritteestä. Perushoitona on hyvä päivittäinen silmäluomen hygienia, jonka avulla voidaan lievittää oireita. Koska oireet voivat uusiutua, päivittäinen rutiini silmäluomien puhdistuksessa on tärkeää. Silmäluomien päivittäiseen hygieniaan kuuluu kolme vaihetta: lämpö, hieronta ja puhdistus. Luomireunan tulehduksen hoito on tärkeää, sillä hoitamattomana luomireunat voivat arpeutua, ripset harventua ja saattavat kääntyä väärään asentoon.

Silmäluomien päivittäinen hygienia

1. LÄMPÖ

Jotta silmiin muodostunut kovettunut karsta voidaan poistaa, sitä tulee aluksi lämmittää. Lämmitykseen voidaan käyttää kuumia ja kosteita pyyhkeitä tai tähän tarkoitukseen suunniteltuja Blephasteam –laseja.

2. HIERONTA

Silmäluomien lämmityksen jälkeen hiero silmäluomia puhtain sormin. Hiero silmäluomia varovasti ylhäältä alaspäin luomireunaa kohti ja alaluomea hierotaan alhaalta ylöspäin luomireunaa kohti kunnes kaikki erite ja karsta on irronnut. Toista muutamia kertoja aktivoidaksesi silmien kyynelerityksen.

3. PUHDISTUS

Hieronnan jälkeen puhdista silmäluomet steriileillä pyyhkeillä (esim.Blephaclean). Puhdistuspyyhkeet sisältävät myös kosteuttavia ainesosia ja puhdistavat ainesosat vähentävät karstan syntyä.

Blephasteam®-silmäsauna ja Blephaclean®-kosteuspyyhkeet

Lääkärisi saattaa suositella sinulle Blephasteam- laitetta blefariittisi hoitoon.  Blephasteam–”silmäsauna” on helppokäyttöinen, turvallinen ja miellyttävä hoitomuoto.

Blephasteam® on patentoitu lääkinnällinen laite, joka saa aikaan olosuhteet, jotka luonnollisella tavalla parantavat kyynelnesteen laatua ja edistavät siten silmien terveyttä, näkökykyä ja hyvinvointia. Blephasteam ® suojalasit on kehitetty silmäluomien lämpö- ja kostutushoitoon.

Blephasteamin avulla saadaa parannettua kyynelkalvon lipidikerroksen paksuutta ja laatua, mikä edistää kyynelnesteen tuotantoa. Kyynelkalvon lipidikerros erittyy silmäluomen reunassa olevista Meibomin rauhasista, jotka voivat tukkeutua ja aiheuttaa esim. kuivasilmäoireyhtymää. Blephasteam –suojalasit on kehitetty silmäluomien lämpöhoitoon, mikä estää Meibomin rauhasta tukkeutumasta ja edistää silmäluomien sekä silmien terveyttä. Blephasteam suojalasien turvallisuus on tutkittu ja validoitu.

Suojalasit eivät haittaa näkökykyä käytön aikana ja myös yläluomen toimintakyky säilyy, jolloin lipidejä ja kyynelnestettä pääsee erittymään räpäytyksen aikana.

Blephasteam®-silmäsauna

Blephasteam® saa aikaan olosuhteet, jotka luonnollisella tavalla parantavat kyynelkalvon lipidikerroksen paksuutta ja laatua, mikä edistää kyynelnesteen tuotantoa.

Blephaclean®-kosteuspyyhkeet

Blephaclean®  on puhdistusmaitoa sisältävä kosteuspyyhe silmäluomien ja silmien ympärysalueen ihon päivittäiseen puhdistukseen. Kosteuspyyhkeitä voidaan käyttää silmäluomien, silmäripsien ja herkän silmän ympärysalueen ihon päivittäiseen puhdistukseen. Blephaclean® puhdistaa ärsyttämättä silmiä tai ihoa samalla kosteuttaen ja pehmentäen ihoa. Blephaclean® kosteuspyyhkeitä voidaan suositella piilolasien käyttäjille. Silmäluomien hygienia on myös osa kuivasilmäisyyden hoitoa. Tehostaaksesi kuivasilmäisyyden hoitoa, käytä yhdessä silmien kostutustuotteiden kanssa.