Kuivat silmät

Miksi silmä on kuiva?

Joskus silmien kuivuus voi liittyä eräisiin yleissairauksiin tai niiden hoidossa käytettäviin lääkeaineisiin. Sjögrenin oireyhtymässä kyyneleritys on vähentynyt, samoin nivelreumassa, kilpirauhasen vajaatoiminnassa ja diabeteksessa.

Allergiassa, ruusufinnissä, tali-ihottumassa ja muussa silmä-ärsytyksessä sidekalvo punoittaa, luomet saattavat olla turvoksissa ja aamuisin luomien reunoissa on rähmää. Allergiaa epäiltäessä tehdään allergiatestit. Tali-ihottuman ja ruusufinnin diagnoosi tehdään taudinkuvan perusteella. Silmä-ärsytys voi olla ruusufinnin ainoa oire.

Kuivien silmien syy voi löytyä myös henkilön lääkityksestä. Silmiä kuivattavia lääkkeitä ovat muun muassa isotretinoiini (aknelääke), useat antihistamiinit, beetasalpaajat, monet psyykenlääkkeet, nesteenpoistolääkkeet ja unilääkkeet sekä monet silmäpainelääkkeet. Taittovirheleikkauksen jälkeen silmät ovat tavallista kuivemmat 3-6 kk leikkauksesta.

Silmäluomien tulehdukset, virheasennot ja toiminnan häiriöt voivat edesauttaa silmien kuivumista. Useimmin kuivasilmäisyys on kuitenkin itsestään syntyvä tila, jolle ei voida osoittaa mitään ulkoista syytä.

Kuivasilmäisyyden toteaminen

Silmien kuivuus todetaan laittamalla imupaperiliuska luomen ja sidekalvon väliin ja seuraamalla paperin kostumisnopeutta (Schirmerin koe). Sarveiskalvon tilaa voidaan tarkastella sinivalossa silmämikroskoopilla, kun silmä on värjätty fluoreseiini-värillä. Tällöin nähdään kyynelfilmin kuivumisaika (break up time eli BUT), joka on kuivasilmäisillä alentunut. Uusimpana diagnostisena menetelmänä klinikallamme on käytössä Meibografia-laitteella tehtävä tutkimus.

Miten kuivia silmiä hoidetaan?

Ei ole olemassa hoitoa, joka parantaisi kyynelerityksen määrän tai laadun normaaliksi, jos se on huonontunut. Hoidon tavoitteena onkin oireiden lievittäminen, eikä perussyyn parantaminen. Ensinnäkin silmien kuivuudesta kärsivän potilaan on syytä välttää kovin kuivia ja kuumia paikkoja ja kasvoihin kohdistuvia ilmavirtauksia. Esim. auton ilmanvaihdon tehoa on syytä säätää alhaiseksi. Ilmankostutin kotona voi lieventää oireita. Kuitenkin tulee tilanteita, joissa silmät oireilevat.

Oireiden lieventämiseen voidaan käyttää silmien pintaa voitelevia, joko nestemäisiä tai geelimäisiä kostutustippoja, ”keinokyyneleitä”. Keinokyyneleitä voi käyttää kuinka usein tahansa, oireiden mukaan. Parhaiten tipat tehoavat, jos ne laitetaan silmiin jo ennen oireiden alkamista. Jos esim. oireita tulee aina lukiessa, kannattaa laittaa keinokyyneltipat silmiin ennen lukemisen aloittamista.

Silmägeeleillä on korkeampi viskositeetti kuin nestemäisillä keinokyynelillä. Siksi geeli kostuttaa silmää pidempään kuin nestemäiset valmisteet. Heti tipan tiputtamisen jälkeen voi esiintyä ohimenevää näönsumenemista ennen kuin geeli on levittynyt tasaisesti silmän pintaan.

Säilöntäaineettomia kostutustippoja kannattaa käyttää, jos olet yliherkkä säilytysaineille, käytät piilolinssejä tai haluat nähdä heti hyvin tipan tiputtamisen jälkeen. Keinokyyneleitä kannattaa laittaa luomen ja silmän väliseen kouruun niin pieni pisara kerrallaan kuin pakkauksesta saa tulemaan, koska luomirakoon ei mahdu kuin yksi tippa kerrallaan. Mikäli samanaikaisesti käytät muita silmälääkkeitä, odota 5 minuuttia eri lääkkeiden välillä ja tiputa keinokyyneleet silmään aina viimeisenä.

Hankalampia oireita voi hoitaa kromoglikaattitipoilla (Lecrolyn tai Lomudal), jotka on tarkoitettu lähinnä allergisen silmätulehduksen hoitoon. Tippa silmiin 2 – 4 kertaa päivässä parin viikon ajan auttaa useimpia. Hoidon voi toistaa tarvittaessa. Ko. valmisteita saa apteekeista.

Itsehoito

Kirjaa lukiessa, näyttöpäätetyössä ja televisiota katsellessa on räpyteltävä riittävän usein. Myös silmien kiinni pitäminen helpottaa oloa. Näyttöpäätteen tulisi olla hieman alaviistossa. Klinikkamme myymälästä ja verkkokaupastamme reseptittä saatavia kostutustippoja ja -geelejä voi kokeilla omin päin. Jos ne selvästi helpottavat tilannetta, niitä voi jatkaa pitempäänkin. Aluksi tippoja laitetaan 15-30 minuutin välein, myöhemmin muutaman kerran päivässä.

Milloin hoitoon?

Silmälääkäriin olisi mentävä, jos kuivasilmäisyys johtuu mahdollisesti jostakin yleissairaudesta tai lääkkeestä tai mikäli kostutustipat tai kromoglikaattitipat eivät helpota riittävästi.

Kuivasilmäklinikalta apua kuivasilmäisyyteen

Kuivasilmäisyys on yleistä, ja kuivuus lisääntyy iän myötä. Kuivasilmäisyyden oireet ovat mm. roskan ja kuivuuden tunne, näönvaihtelu, silmien vetistys ja punoitus. Normaali kyynelneste sisältää oikeassa suhteessa kyynelrauhasten tuottamaan nestettä, silmänpinnan rauhasten ja luomitukirauhasten (Meibomin rauhasten) tuottama eritettä oikeassa suhteessa.

Meibomin rauhasten toimintahäiriö on usein merkittävä syy kuivasilmäisyyteen. Silloin Meibomin rauhasten öljymäistä eritettä erittyy liian vähän. Jos öljykerros kyynelfilmin pinnalla on puutteellinen, kyynel haihtuu nopeammin. Tällöin silmät vetistävät herkästi ja voi esiintyä näön sumentumista ja roskantunnetta. LLLT- ja IPL-valohoidot parantavat Meibomin rauhasten toimintaa sekä vähentävät luomenreunan tulehdusta.

Meibografia
Meiboscale

Me-Check® meibografia-laitetta käytetään meibomin öljyrauhasten toimintahäiriön ja kuivasilmäisyyden, Demodexin ja muiden silmän pinnan häiriöiden diagnostiikkaan. Laite antaa viisiportaisesta meiboscalesta meibomin rauhasten toimintahäiriön asteen, minkä perusteella säädetään LLLT- ja IPL-laitteiden teho kuivasilmäisyyden yksilölliseen hoitoon.

LLLT1
LLLT2

LLLT (Low-Level Light Theraphy, pienteholaserhoito) on lähi-infrapunaterapiaan perustuvaa fotobiomodulaatiota, jossa stimuloidaan ATP:n tuotantoa soluissa, luodaan sisäsyntyistä lämpöä ja poistetaan meibomin rauhasten tukoksia. LLLT on täysin kivutonta, mutta erittäin tehokasta. Tutkimusten mukaan kyynelnesteen laatu paranee merkittävästi hoidolla.

LLLT-hoito auttaa mm. meibomin rauhasten toimintahäiriöön, joka on usein kuivasilmäisyyden syynä. Muita hoitoindikaatioita ovat chalazionit eli näärännäpyt, luomen reunojen tulehdus ja Sjögrenin Syndrooma. LLLT-hoitoa suositellaan myös ennen silmien excimerlaser- ja kaihileikkauksia sekä niiden jälkeen vähentämään leikkauksista aiheutuvaa kuivasilmäisyyttä.

LLLT-hoito on nopea. Se kestää vain 15 minuuttia. Se on kivuton, ja siitä on heti apua potilaalle. LLLT-hoito yhdistettynä IPL hoitoon on paljon tehokkaampaa kuin pelkkä IPL-hoito, koska LLLT:llä hoidetaan sekä ylä- että alaluomet. IPL:llä hoidetaan vain alaluomet.

IPL1
IPL2

OPE® (Optimal Power Energy) IPL (Intense Pulsed Light, valoimpulssi) on paras IPL-hoitolaite markkinoilla, koska sen polykromaattinen valo ja lämpöimpulssit on kalibroitu aina antamaan sopivan intensiteetin mahdollistaen korkean asiakastyytyväisyyden ja tehokkuuden. Tämä on ainoa IPL, jota voidaan käyttää ilman suojaavaa geeliä. IPL soveltuu meibomin rauhasten toimintahäiriöön, joka on usein kuivasilmäisyyden syynä sekä rosaceaan.

IPL-valoimpulssihoito parantaa meibomin öljyrauhasten toimintaa ja kyynelnesteen laatua sekä vähentää luomireunan tulehdusta ja häivyttää laajentuneita verisuonia. Hoito vähentää tulehdusreaktiota ja lisää verenkiertoa hoidettavalla alueella. Meibomin rauhasiin kohdistuu lämpöä, joka sulattaa tukkeumat rauhasissa.

Hoito toteutetaan 3-4 käynnin sarjahoitona 2-4 viikon välein. Hoitoon tulee saapua puhtain kasvoin ilman ihonhoitotuotteita, kasvovoiteita, silmämeikkiä ja piilolinssejä. Partakarvat on hyvä ajaa hoitoalueelta ennen hoitoon tuloa. IPL-hoito kestää 5 minuuttia ja on täysin kivuton. Hoidon aikana käytetään silmäsuojia. Yksi hoitokerta kestää 15-30 minuuttia. Välittömästi hoidon jälkeen hoidetun alueen iho saattaa hieman punoittaa muutaman tunnin ajan. Sen jälkeen voi jatkaa normaalien ihonhoito ja kosmetiikkatuotteiden käyttämistä. Hoidon jälkeen tulee välttää suoraa auringonvaloa muutaman päivän ajan ja käyttää aurinkosuojaa.

Pääsääntöisesti hoidon tulokset näkyvät kuivasilmäisyysoireiden vähenemisenä 2. tai 3. hoitokerran jälkeen. Tämän jälkeen ylläpitohoidon tarve arvioidaan yksilöllisesti tapahtuvaksi 6-12 kuukauden kuluttua.

PRP-hoito kuivasilmäisyyteen

PRP-hoidossa sinulta otetaan käsitaipeesta verikoe. Otetusta verestä valmistetaan sinulle henkilökohtainen ns. ”luomusilmätippa” silmien kuivuuden hoitamiseksi.

Tippoja tulee tiputella molempiin silmiin 3 x vuorokaudessa niin kauan, kuin tippoja on jäljellä. Tippapulloja valmistetaan yleensä neljä kappaletta, joista riittää tippoja noin 40 vuorokaudeksi. Tippapullo, joka on käytössä, tulee säilyttää jääkaapissa ja muut pakastetaan. Ennen tippojen tiputusta kannattaa pullo ottaa noin 30 minuutiksi pöydälle lämpenemään.

Huomio, että pullon kärkeen ei saa koskea eikä se saa koskettaa silmäluomia. Ko. tippoja ei saa antaa muiden henkilöiden käyttöön vaan ne on tarkoitettu vain henkilökohtaiseen käyttöön.

PRP-hoito auttaa kuivasilmäisyyteen, koska se hyödyntää kehon luonnollista kykyä parantaa itsensä käyttäen omasta kehosta eristettyjä tehoaineita. Siitä on saatu erittäin tehokkaat käytännössä testatut tulokset. Se ei aiheuta infektiotartuntariskiä, ja riski allergisiin reaktioihin on hyvin pieni.

PRP-hoidon aikana voit käyttää kostutustuotteita sekä Membrasin-kapseleita normaaliin tapaan. Yhdestä tippaputkilosta tippoja riittää noin 10 vuorokaudeksi. Suositeltava hoitoaika on 40 vuorokautta.

Kyyneltietulpat

Kyyneltietulpat voiva olla 2-3 kk:ssa itsestään sulavat tai pysyvät. Kyyneltietulpat estävät kosteuden valumista pois silmän pinnasta, joten ne toimivat ”kuin tappi lavuaarissa”. Tulppa laajenee kyynelkanavassa kyyneltiehyen kokoiseksi täyttäen kyynelkanavan tiiviisti.

Kyyneltietulpat sopivat kaikille, eikä ne aiheuta vierasesineen tuntemusta. Pysyvätkin kyyneltietulpat ovat poistettavissa kyyneltiehuuhtelulla, joten kyseessä ei ole peruuttamaton toimenpide. Kyyneltietulppien asennus on pieni polikliininen toimenpide, joka kestää noin minuutin/tulppa ja on mahdollista tehdä Silmäexperteillä.

Kaksoistyrniöljykapselit

  • Membrasin -kaksoistyrniöljykapseleiden syömisestä on tieteellistä näyttöä, että ne auttavat silmien, limakalvojen ja ihon kuivuuteen.
  • Membrasin -kaksoistyrniöljy-, luteiini-, zeaksantiinikapselit sisältävät luonnollisia ravintoaineita silmän limakalvojen, silmän verkkokalvon ja kyynelnesteen tarpeisiin.
  • Luteiini ja zeaksantiini ovat silmän toiminnalle välttämättömiä aineosia. Luteiinia ja zeaksantiinia on eniten silmän tarkan näkemisen keskuksessa makulassa. Luteiinin ja zeaksantiinin määrä silmässä vähenee iän myötä.
  • Tuote soveltuu silmien kuivuudesta kärsiville, piilolinssien käyttäjille, näyttöpäätetyötä tekeville, tarkkaa näköä tarvitseville, autoilijoille, lukemisesta kuivuville ja ikääntyville (50+) silmille sekä silmän laserleikkauksesta toipuville
  • Suosittelemme tuotetta erityisesti silmänpohjanrappeumapotilaillemme ja henkilöille, joilla on silmänpohjarappeumaa suvussa.
  • Saatavilla myymälästämme ja verkkokaupastamme

Suojalasit kuivasilmäisyyteen

  • Suunniteltu pidettäväksi öisin kosteuden säilyttämiseksi silmissä.
  • Muodostaa tavallaan kosteuskammion silmän päälle.
  • Yksi koko säädettävissä kaikille.
  • Saatavilla myymälästämme ja verkkokaupastamme