Potilasohje – Harmaakaihi

Ennen leikkausta

Molempiin silmiin tiputetaan Vigamox antibioottitippoja kolmesti päivässä päivää ennen leikkausta. Tipat puhdistavat silmät bakteereista. Leikattavaan silmään tulisi tiputtaa lisäksi Nevanac -silmätippoja ennen leikkausta edeltävänä iltana.

Jos Teillä on muita silmälääkkeitä, esim. silmänpainetaudin hoitoon, tiputetaan ne normaalisti entisten ohjeiden mukaisesti, myös leikkauspäivän aamuna. Muistattehan pitää 5 minuutin tauon eri silmätippojen välillä! Laittakaa ”vanhat” lääkkeenne ensin!

Älkää ajako itse leikkauspäivänä autoa! Kun tulette meille, tiputetaan täällä vielä yksi Nevanac-tippa leikattavaan/leikattaviin silmiin ja tarvittaessa saatte rauhoittavaa lääkettä.

HUOM! Mikäli silmänne rähmivät, ovat punaiset tai ärtyneet, niin ottakaa yhteys silmälääkäriinne ennen leikkausta.

 

Saatte syödä kotona normaalisti. Ottakaa omat aamulääkkeenne normaaliin tapaan. Pukeutukaa puhtaisiin ja mukaviin vaatteisiin. Ei meikkiä, mascaraa eikä puuteria! On hyvä, jos Teillä on saattaja mukananne.

Leikkauksen ajan makaatte leikkauspöydällä, joka muistuttaa hammaslääkärin tuolia, selällänne ja päänne tuetaan liikkumattomaksi. Silmiin laitetaan puudutustippoja, silmiä huuhdellaan ja iho silmien ympäriltä puhdistetaan. Kasvoillenne laitetaan ohut, steriili liina ja leikattavaa silmään luomenlevitin estämään räpyttelyä.

Leikkauksessa käytetään ultraäänitekniikkaa ja leikkausmikroskooppia. Leikkauksen aikana katsotte mikroskoopin tähtäysvaloa. Leikkauksessa rikotaan silmän oma linssi eli mykiö ultraäänellä ja imetään pois. Sitten tilalle asetetaan keinotekoinen, taitettu tekomykiö puhtaaseen linssipussiin. Silmää huuhdellaan koko leikkauksen ajan. Leikkaus on kivuton ja itse leikkauksen kesto on noin 15 – 20 minuuttia. Pientä leikkausviiltoa ei yleensä tarvitse ommella.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen tarjoamme Teille kahvia ja välipalaa ja voitte halutessanne olla lepohuoneessamme noin tunnin. Voitte lähteä kotiin hetikin voinnin ollessa hyvä.

Leikkauksen jälkeen ei ole erityisiä rajoituksia. Saatte liikkua normaalisti, ulkoilla joka säässä, kumartua ja nostaa esim. kauppakasseja. Raskas liikunta ja toiminta tulee jättää väliin neljän viikon ajaksi. TV:n katselu tai lukeminen ei vahingoita silmiänne. Saunaan tai uimaan ei ole hyvä mennä pariin viikkoon. Suihkulle, kasvojen ja hiusten pesulle ei ole estettä, mutta varovasti, ettei silmiin mene likaista vettä tai saippuaa. Meikkiä voi käyttää viikon kuluttua.

Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen silmässä usein voi tuntua roskantunnetta tai vetistystä. Näkö on usein sumea muutamana ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen ja värit voivat näyttää sinisemmiltä kun ennen leikkausta. Silmää ei tarvitse peittää päiväsaikaan, mutta yöksi on laitettava läpinäkyvät kilvet suojaksi, ettei silmiä tule hierottua tai painettua nukkuessa. Laittakaa kilven kapeampi osa nenää kohti.

Sairasloman pituus 1-4 viikkoa.

Lääkitys

Lääkitys aloitetaan leikkauspäivänä leikattuun/leikattuihin silmiin:

  1. Vigamox: 1 tippa 3 kertaa päivässä viikon ajan
  2. Pred Forte: 1 tippa kolmesti päivässä viikon ajan
  3. Nevanac: 1 tippa iltaisin kolmen viikon ajan

Muistakaa pitää 5 minuutin tauko tippojen välillä!

Jälkitarkastukset

Varaamme teille ensimmäisen jälkitarkastuksen lääkärille leikkausta seuraavalle viikolle. Toinen jälkitarkistus tulee 4-6 viikkoa leikkauksesta, jolloin silmänne tarkastetaan. Tarvittaessa kaihileikkauksen jälkeen määrätään uudet silmälasit samalla käynnillä.