Harmaakaihi

Harmaakaihi

Harmaakaihi johtuu silmän sisällä olevan mykiön eli linssin samenemisesta, mikä useimmiten aiheutuu silmän linssin normaalista vanhenemisesta. Normaalisti mykiö on kirkas. Harmaakaihissa näkö hämärtyy ja silmän mustuaisaukko näkyy harmaana, siitä nimi harmaakaihi.

Useimmiten sameneminen johtuu yksinkertaisesti ikääntymisestä ja tulee kaikille aikanaan. Joskus mykiö voi samentua ulkoisista syistä johtuen. Tällaisia ovat silmätapaturmat ja jotkin silmätaudit tai niihin käytetyt lääkkeet. Esitutkimuksessa silmät tutkitaan ja mittaukset kertovat minkä vahvuisen keinomykiön potilaan silmä tarvitsee.

Harmaakaihia ei voi ehkäistä ennakolta eikä siihen ole mitään tehokasta lääkehoitoa. Harmaakaihin ainoa hoito on leikkaus, joka voidaan tehdä missä kehityksen vaiheessa tahansa. Sopivaa on leikata heti kun harmaakaihi alkaa haitata lukemista tai autolla ajoa. Leikkauksessa käytetään ultraääntä (ns. fako-tekniikka), eikä laseria niin kuin usein virheellisesti luullaan, ja poistetun mykiön tilalle asennetaan tekomykiö.

Harmaakaihin leikkaus

Nykyaikainen harmaakaihileikkaus kestää 10-15 minuuttia ja on potilaalle kivuton toimenpide. Harmaakaihi voidaan leikata sairaalassa tai yksityisesti. Sairaalassa kaihin voi leikkuuttaa yleisenä potilaana, jolloin pääsee poliklinikkamaksulla. Sairaaloihin on yleensä jonoa, eikä edes jonoon pääse ennen kuin näkö on melko huono. Sairaalan kaihijonoon pääsee, kun kaihisilmän näkö 0.3 tai huonompi ja paremmankin silmän näkö korkeintaan 0.5. (1.0 on normaali näkö, 0.5 riittää henkilöajokorttiin ja 0.3 on sosiaalisen sokeuden raja). Silmäexperteillä harmaakaihileikkaukseen pääsee jonottamatta, joko oman silmälääkärin lähetteellä tai soittamalla meille suoraan ja varaamalla ajan klinikkamme kaihikirurgiaan perehtyneen silmälääkärin vastaanotolta.

Harmaakaihileikkauksilla voidaan korjata myös silmien taittovirheitä, jos silmissä on jo harmaakaihta. Kaihileikkauksella voidaan tehdä monovision-ratkaisu, jolloin toisella silmällä näkee lähelle ja toisella kauas. Taittovirhe- ja kaihikirurgia ovat turvallisia ja nopeita tapoja päästä eroon silmälaseista ja kaihin aiheuttamasta näkökyvyn heikentymisestä.

Ennen leikkausta

Esitutkimuksessa silmät tutkitaan ja mittaukset kertovat minkä vahvuisen keinomykiön potilaan silmä tarvitsee. Esitutkimuksessa potilas saa reseptin silmätipoista, joita käytetään ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Leikattava silmä puudutetaan tipoilla, pistoksia silmän ympärille ei tarvita, puhutaan ns. tippapuudutuksesta.

Leikkauksen aikana

Leikkauksen aikana leikkausmikroskoopin kirkkaat valot näkyvät, kipua silmä ei tunne. Leikkaus tapahtuu fakokirurgisesti, ultraääntä käyttävän leikkausinstrumentin avulla, käsityönä. Kaihileikkauskoneena käytetään uusimman sukupolven Alcon Infinity-laitetta. Harmaakaihileikkauksessa ei siis käytetä laseria, lehdistössäkin paljon kirjoitetut artikkelit ovat koskeneet nuorten henkilöiden taittovirheleikkauksia laserin avulla. Nämä ovat kaksi eri asiaa, joita ei tule sekoittaa toisiinsa. Leikkaustekniikka yhdessä tippapuudutuksen kanssa mahdollistaa kaikkien potilaiden leikkaamisen, vanhin potilaamme leikattaessa oli 104 vuotta vanha.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen silmän päälle laitetaan taitos tai muovikilpi. Potilas viipyy tunnin ajan seurattavana heräämöhuoneessa ja pääsee sitten kotiin. Seuraavana päivänä on tarkastus, taitos poistetaan ja aloitetaan silmätippojen käyttö. Potilas saa leikkauksen jälkeen liikkua normaalisti, myös ulkona ja tehdä normaalit kotiaskareet. Potilas pääsee kotiin noin tunnin päästä leikkauksesta.

Leikkauksen lopputarkastus on kuukauden kuluttua potilaan omalla silmälääkärillä ja silloin potilaalle määrätään uudet silmälasit. Koska jokaisen potilaan silmä on mitattu ennen leikkausta, ja jokainen on saanut sen mukaisesti sopivan keinomykiön, on uusien silmälasien vahvuus lievempi kuin aikaisemmin ja osa potilaista näkee myös ilman kaukolaseja esim. TV tekstin.

Kaihileikkauksessa käytettävän keinomykiön merkillä ja mallilla on suuri merkitys potilaalle. Olemme valinneet käyttöön Alcon AcrySof IQ-linssin mm seuraavin perustein:

  • ainoa Suomessa markkinoilla oleva keinomykiö, jossa on mukana sinistä valoa suodattava keltainen chromophoriväri. Poistamalla osan silmälle vahingollisen ultraviolettivalon aallonpituutta lähellä olevan sinisen valon aallonpituudesta, suojataan silmänpohjaa rappeumalta.
  • uuden sukupolven keinomykiö, jonka pinta on hiottu asfääriseksi parantamaan tarkkuutta ja kontrastia.
  • keinomykiön biomateriaali ja keinomykiön malli on todettu useissa tutkimuksissa ja miljoonien linssien kokemuksessa hyväksi, mm. sen istuvuus kapselipussissa on paras kaikista linsseistä, keinomykiön biomateriaali on todettu jälkikaihen syntyä estäväksi

Maksuton arvio

Varaa aika maksuttomaan hoitoarvioon silmäkirurgiaan perehtyneen ammattilaisen vastaanotolle. Mittausten tulosten perusteella saat silmälääkärin arvion leikkauskelpoisuudestasi.

Voit varata ajan myös puhelimitse numerosta (02) 277 5100.

Leikkausmenetelmät

Silmien laserleikkaus on nopea ja turvallinen tapa korjata näköön liittyviä ongelmia. Laserleikkauksella voit päästä kokonaan eroon silmälaseista tai piilolinsseistä, arvion tästä saat leikkaavalta silmäkirurgilta.

Voit myös soittaa ja keskustella sinulle sopivasta hoidosta (02) 277 5100.

Hinnasto

Laadukas hoito maksaa itsensä nopeasti takaisin elämänlaatuna. Hinnastosta löydät laserleikkaus- ja linssileikkaushinnastomme.

Voit myös maksaa joustavasti osissa ja valita itse kuukausierän suuruuden. Saat halutessasi jopa 24 kk maksuaikaa ilman korkoa.

Parhaillaan palveluksessasi!
 

SILMÄKLINIKKA & OPTIKKOMYYMÄLÄ

avoinna ma-pe klo 8.30-16.30


AJANVARAUS SILMÄLÄÄKÄRILLE JA OPTIKOLLE verkkoajanvarauksella, puh. (02) 277 5100 tai info@silmaexpertit.fi

HUOM. MAKSUVÄLINEENÄ EI KÄY KÄTEINEN.

 

VERKKOKAUPPA 24/7 silmäterveys.shop

 

FACEBOOK | TWITTER | LINKEDIN | INSTAGRAM


TERVETULOA!

Huomioimme koronaepidemian mahdollisimman hyvin palveluhygieniassamme. Tarjoamme asiakkaalle hengityssuojan ja mahdollisuuden puhdistaa kätensä. Henkilökunnallamme on käytössä suojamaskit. Huolehdimme, että asiakkaamme voivat noudattaa tiloissamme turvaväliä. Henkilöstömme varmistaa etukäteen kaikkien asiakkaiden terveyden tilaa koronan osalta. Puhdistamme palvelutilaamme jokaisen asiakkaan jälkeen. 

Huomioithan, että emme voi palvella toimitiloissamme, mikäli sinulla tai läheiselläsi minkäänlaisia flunssan oireita kuten hengitystieoireita, yskää tai kuumetta, tai sinä tai läheisesi olette olleet viimeisten 14 päivän aikana ulkomailla tai muuten altistununeita koronavirukselle. Asiakkaiden saattajia emme valitettavasti voi tällä hetkellä myöskään ottaa sisätiloihin klinikalle. Mikäli saattaja on välttämätön, pyydämme että ilmoitat asiasta etukäteen.


Terveytesi on tärkeä työmme. Ilo nähdä!