Glaukooman hoitomuodot: YAG ja SLT

Glaukooman hoitomuodot

YAG-laser iridotomia

YAG-hoitomuoto on tarkoitettu potilaille, jolla on ahdaskulma glaukoma. Toimenpiteen tarkoituksena on parantaa silmän sisäistä nestekiertoa ja estää ahdaskulma glaukoma kohtauksia, jolloin silmään voi tulla särkyä. Toimenpide ei vaikuta silmän näkökykyyn, vaan se pysyy ennallaan verrattuna toimenpidettä edeltäneeseen tilanteeseen. Toimenpiteen pyrkimyksenä on myös estää ahdaskulma glaukomakohtauksista johtuva näön huonontuminen.

Toimenpide tehdään tippapuudutuksessa eli mitään puudutuspiikkejä ei tarvita. Toimenpiteen yhteydessä silmän pintaan laitetaan suurentava kontaktilasi. Toimenpide tapahtuu biomikroskooppiin kytketyn YAG-laserin avulla ja kestää noin 5-10 min / silmä.

Silmänpaine olisi hyvä mitata 1-2 päivän kuluttua toimenpiteestä. Kuukauden kuluttua laseroinnista on hyvä käydä silmälääkärin kontrollissa, jolloin tarkistetaan toimenpiteen jälkeinen tilanne ja tutkitaan kammiokulman avautumisaste.

SLT eli Selektiivinen Laser Trabekuloplastia

SLT-toimenpide on yksinkertainen, tehokas ja kivuton laserhoito, joka on tarkoitettu potilaille, joilla on avokulma-, pigmentti- tai pseudoexfoliaatioglaukooma, joille ei ole löytynyt sopivaa glaukoomalääkettä tai primäärihoitona glaukoomaan.

Toimenpiteen tarkoituksena on laskea silmänpainetta. Toimenpide ei vaikuta silmän näkökykyyn, vaan se pysyy ennallaan verrattuna toimenpidettä edeltäneeseen tilanteeseen. SLT kohdistuu matalalla energialla täsmälleen kammiokulman pigmenttiin tuhoamatta ympäröivää kudosta. Siksi SLT-hoidon voi uusia ilman riskiä. Elimistön oma puolustusjärjestelmä poistaa laserhoitoa saaneet solut arpeuttamatta.

Toimenpide tehdään tippapuudutuksessa eli mitään puudutuspiikkejä ei tarvita. Toimenpiteen yhteydessä silmän pintaan laitetaan kontaktilasi. Toimenpide tapahtuu biomikroskooppiin kytketyn laserin avulla ja kestää noin 5-10 min / silmä. Silmänpaine olisi hyvä mitata 1-2 päivän ja kuukauden kuluttua toimenpiteestä.

Kolmen kuukauden kuluttua laseroinnista on hyvä käydä silmälääkärin kontrollissa, jolloin tarkistetaan toimenpiteen jälkeinen tilanne.