Lasiaispistoshoito

Lasiaispistoshoito mm. ikärappeumaan

Lasiaispistos eli lasiaiseen annosteltava lääkitys on hoito mm. kosteaan ikärappeumaan sekä verkkokalvon keskeisen alueen turvotukseen. Lasiaspistoksen on hyödyksi esim. diabeetikoilla ja verkkokalvon keskuslaskimotukoksesta kärsivillä potilailla.

Lääke, yleisimmin verisuonten kasvutekijäestäjä tai kortisoni, ruiskutetaan neulalla silmän sisään. Lääke kuivattaa epänormaaleja uudissuonirakenteita ja estää niiden kasvamista sekä vähentää suoniseinämien vuotamista verkkokalvon rakenteisiin ja estää kudosturvotusta.

Pistoshoidolla pyritään pysäyttämään näköä heikentävän taudin eteneminen ja estämään näön voimakas huononeminen. Melko usein näkeminen selvästi paranee pistosten ansiosta. Osalla potilaista uudissuonien kasvu hidastuu tai jopa pysähtyy, osalla rappeuma etenee hoidoista huolimatta. Injektioita tarvitaan usein toistuvasti tilanteen ylläpitämiseksi.

Pistoshoidon toteutus

Hoito toteutetaan yleensä 1-2 kuukauden välein annettavana kolmen pistoksen sarjana. Toimenpidekäyntiin on hyvä varata aikaa n. 2 tuntia.Lasiaispistos tehdään Turun Silmäexperttien toimenpidesalissa. Toimenpidettä varten silmä puudutetaan tipoilla ja silmänseutu puhdistetaan huolella. Lääkäri laittaa injektioneulalla lääkeaineen lasiaiseen. Toimenpide on yleensä kivuton ja kestoltaan lyhyt.

Valmistelut kotona ennen toimenpidettä

Älkää laittako silmämeikkiä. Toimenpideaamuna saatte syödä aamupalan ja ottaa kaikki käytössänne olevat aamulääkkeet normaalisti, myös silmätipat. Pistosta ei anneta, jos on silmän pinnan tulehduksen merkkejä, kuten punoitusta, rähmintää tai luomien tulehdusta. Jos Teillä on em.  tulehduksen oireita ottakaa yhteyttä Turun Silmäexpertteihin jo etukäteen puh.02-2775100.

Mikäli Teillä on ollut alle 6 kk sitten sydän- tai aivoinfarkti, pistos annetaan vain lääkärin harkinnan jälkeen. Marevan / Primaspan lääkitys ei ole vasta aihe lasiaispistokselle.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen vointianne seurataan n. ½ tunnin ajan. Silmänpaineenne mitataan ennen kotiutusta. Lasiaiseen pistetty lääke saattaa aiheuttaa jonkin verran näön sumentumista, heiluvia sakkoja/pilveä näkökentässä, nämä kuuluvat asiaan.

Toimenpiteestä mahdollisesti aiheutuvien komplikaatioitten oireet:

– salamointi

– kova särky

– näkökenttää ilmestyvä kaareva läpinäkymätön varjo

– näön voimakas sumentuminen.

Nämä voivat olla oire kohonneesta silmänpaineesta, silmän sisäisestä tulehduksesta, verkkokalvoon syntyneestä reiästä tai irtaumasta.

Tällaisten oireiden ilmaantuessa, ottakaa yhteyttä Turun Silmäexperteille

Arkisin kansliaan ma-pe klo 8.00-16.30, puh. 02 277 5100

Muina aikoina johtavaan lääkäriin Minna Sandbergiin, puh. 040 525 0661

Seuranta hoidon jälkeen

Pistoksilla hoidettavilla silmäsairauksilla on taipumus uusiutua vuosien saatossa. Potilaan oma seuranta mm. ruudukkotestillä on arvokas. Jos ruudukkoon tulee lisää viivojen vääristymiä tai sumeita kohtia, ottakaa yhteyttä silmälääkäriinne. Em. voivat olla merkkinä taudin uusimisesta.