Silmien laserkirurgian tulokset ja riskit

Riskitöntä lääketieteellistä leikkausta eli kirurgiaa ei ole olemassakaan. Haluamme informoida asiakkaitamme sekä laserleikkausten tuloksista että mahdollisista riskitekijöistä.

Laserkirurgian tulokset

Excimer-laserleikkauksia on maailmassa tehty vuodesta 1987 lähtien. Vuosittain maailmassa tehdään yli kolme miljoonaa toimenpidettä, joista Euroopassa yli 500 000. Leikatuista potilaista yli 97 % on päässyt kokonaan eroon silmälaseista, jos likinäköisyys on ollut alle -6 dioptriaa. Minna Sandbergin potilailla tulokset ovat olleet tätäkin paremmat, silmälaseistaan on päässyt eroon 99 % potilaista, jos lähtöarvo on ollut alle -10.0 D.

Tavoitteena leikkauksissa on ajokorttinäkö. Tällöin näöntarkkuus on 0.5 (ajokorttinäkö) tai parempi ilman lasikorjausta. Toisinaan päästään jopa parempaan näöntarkkuuteen kuin parhaalla silmälasikorjauksella ennen leikkausta varsinkin nyt uuden teknologian avulla, jossa voidaan korjata korkeamman asteen taittovirheitäkin kuin mitä sanka- tai piilolaseilla on voitu korjata.

Jos halutaan 1.0:n näöntarkkuutta, lasikorjaus saattaa olla tarpeen. Leikkausta pidetään onnistuneena, jos potilas näkee leikkauksen jälkeen ajokorttiin oikeuttavalla tarkkuudella ilman silmälaseja.

Näön lopullinen tavoitearvo saavutetaan LASIK-leikkauksen jälkeen noin yhdessä – kolmessa kuukaudessa, PRK:ssa, FLOW:ssa ja LASEKissa 3-9 kk:ssa. LASIK-toimenpiteen jälkeen näöntarkkuus on kohtalainen jo seuraavana päivänä, muissa menetelmissä noin viikon kuluttua.

Silmäexperttien silmäkirurgi Minna Sandberg on tehnyt vuodesta 1997 tuhansia excimer-laserleikkausta eli 2/3 Turussa tehdyistä silmien excimer- laserleikkauksista. Tiedot jokaisesta leikkauksesta ja kontrollikäynnistä tallennetaan tietokoneelle. Näin saadaan tilastotietoja leikkausten tuloksista, ja voidaan luotettavasti arvioida millä todennäköisyydellä silmälaseistaan pääsee eroon.

Pluslaseistakin pääsee eroon

Kaukotaitteisilla alle +2.0 D:n leikkauksissa ns. ajokorttinäön tavoitearvoon on vuoden kuluessa leikkauksesta päässyt 99 % LASIKilla. Kun taittovirhe on ollut välillä +2.0 – +4.0 D 98 % pääsee LASIKilla eroon laseistaan. Yli +4.0 D:n leikkauksissa ajokorttinäköä vastaavaan tavoitearvoon on päässyt 90 % LASIK potilaista.

LASIKilla hyviä tuloksia

Tutkimusten mukaan yli 90 % saavuttaa +/- 1.0 D:n näöntarkkuuden (ns. ajokorttinäkö), vaikka taittovirhe on yli -6.0 diopteria. Tulokset ovat erinomaisia aina -12-15.0 ja +6.0 diopteriin saakka. Jos tavoitearvosta jäädään merkittävästi, uusintaleikkaus voidaan tehdä jo 2-3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä leikkauksesta.

Laserkirurgian riskit

Riskitöntä lääketieteellistä leikkausta ei ole olemassakaan. Haluamme, että asiakkaillemme on selkeää sekä laserkirurgian riskit että tulokset. Huomaathan, että laserleikkaus ei vaikuta silmien muiden sairauksien kehittymiseen tai niiden hoitoon.

Laserleikkaus ei edistä tai estä muiden silmäsairauksien, kuten harmaakaihin, silmäpainetaudin, silmäpohjarappeuman tai verkkokalvoirtauman kehittymistä. Laserleikkaus ei myöskään ole este näiden sairauksien hoidolle, kuten esimerkiksi harmaakaihileikkaukselle. Laserleikkaus ei myöskään heikennä silmän iskunkestävyyttä eikä muutenkaan vaurioita silmää.

Haavanparanemisreaktion vaikutus lopulliseen taittovoimaan

Suurin osa asiakkaistamme näkee leikkauksen jälkeen ilman silmälaseja yhtä hyvin tai paremmin kuin silmälaseilla ennen leikkausta. Silmän taittoarvon stabiloitumista kannattaa odottaa muutama kuukausi leikkauksen jälkeen. Joskus tarvitaan uusintaleikkaus, jos haluttua taittovoimaa ei ensimmäisen leikkauksen jälkeen saavuteta esim. haavan paranemisreaktion seurauksena.

Tyytyväisyystakuulla takaamme uusintaleikkauksen takuuhintaan 1,5 vuotta leikkauksesta haavanparanemisreaktiosta johtuvan taittovoiman ylikorjaantumis- tai alikorjaantumistapauksissa. Turun Silmäexperttien silmäkirurgi Minna Sandbergin potilaista uusintaleikkaus on tehty vain noin kahdelle prosentille hänen useista tuhansista leikkaamistaan silmästä. Tulosta voidaan pitää erinomaisena, sillä kansainvälisten tutkimusten mukaan uusintaleikkausten tarve on keskimäärin jopa n. 10-20% .

Silmien kuivuminen

Tavallinen sivuvaikutus on silmien kuivuminen ensimmäisten kuukausien aikana leikkauksen jälkeen, mikä ilmenee roskan tunteena silmässä. Leikkauksen yhteydessä laitamme tätä vaivaa lievittämään alaluomen kyynelpisteeseen kolmessa kuukaudessa itsestään sulavan kyyneltietulpan. Lisäksi suosittelemme kostutustippojen käyttöä 3-6 kk leikkauksen jälkeen. Kun ostat kolmen kuukauden annoksen kostutustuotteita, saat ne hieman halvemmalla kuin yksitellen ostettaessa. Suosittelemme Blink Intensive Tears Plus-geelitippoja sekä nestemäisempiä BioDrop MD Plus- ja BioDrop-kostutustippoja. Lisäapuna on hyvä käyttää Membrasin -tyrniöljykapseleita ja BioDrop MD Spray-suihketta silmille. Kaikkia tuotteita saa optikkoliikkeestämme ja nettikaupastamme.

Hämäränäkö

Hämärässä ja pimeässä näkeminen voi leikkauksen jälkeen olla tilapäisesti jonkin verran heikompaa kuin ennen leikkausta, mikä ilmenee ylimääräisten valorenkaiden näkemisenä tai häikäistymisenä. Vaiva häviää yleensä 3-12 kuukauden kuluessa. Turun Silmäexperteissä on käytössä alansa huippua edustava AMARIS 750S excimer laser, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän hämäränäköongelmia, koska laserointiprofiili räätälöidään kunkin potilaan sarveiskalvon yksityiskohtien perusteella ja koska laserointi kattaa hyvin koko mustuaisaukon alueen. Tällä laserilla voidaan jopa auttaa potilaita, jotka kärsivät hämäränäköongelmista.

Tulehdusriski kaikessa kirurgiassa

Kuten minkä tahansa leikkauksen seurauksena, leikkausalue voi myös tulehtua. Tulehdusriskin arvioidaan sarveiskalvon laserleikkauksissa olevan noin promillen luokkaa. Tulehdusten estämiseksi leikattavaan silmään tiputetaan ennen ja jälkeen leikkauksen laajakirjoista antibioottia ja asiakas jatkaa tiputtelua 10 pv leikkauksen jälkeen. Erikoiskoulutetut hoitajamme huoltavat ja steriloivat leikkausvälineistön ja kaikki vaiheet varmistetaan erityisin indikaattorein laatujärjestelmämme mukaisesti.

Arpisamentuma eli haze PRK:ssa, FLOW:ssa ja LASEKissa

Aurinkolaseja on hyvä käyttää ulkona ollessa kirkkaassa auringonvalossa noin vuoden ajan varsinkin pintalaserleikkausten (PRK, FLOW ja LASEK) jälkeen, koska auringonvalo voi stimuloida haavanparanemisreaktiota, mikä puolestaan voi aiheuttaa taittovoiman palautumista entiseen suuntaan ja arpisamentuman tuloa. Arpisamentumaa ns. haze voi tulla vain pintalserleikkausten (PRK, FLOW ja LASEK) jälkeen, ei läppäleikkauksen (LASIK) jälkeen. Arpisamentuma voidaan hoitaa lääkityksellä tai korjausleikkauksella.

Läpän teko LASIK-leikkauksessa

LASIK-leikkauksessa sarveiskalvon läpän teossa voi joskus olla ongelmia, joita ei voi ennustaa. LASIK-toimenpide voidaan tämän takia joskus joutua keskeyttämään eikä laserointia tehdä sillä kerralla. Noin kolmen kuukauden kuluttua voidaan tehdä uusi LASIK-leikkaus. Kokeneiden silmälääkärien tekemissä leikkauksissa ongelmia on ilmennyt vain 1-2%:ssa leikkauksista. Turun Silmäexperttien silmäkirurgi Minna Sandbergin potilaista vain alle 0.5 %:lla pitkän kokemuksen ja kehittyneen laitteiston ansiosta.

Käytämme moderneinta ja tieteellisesti erinomaiseksi osoittautunutta mikrohöylää (Schwind Carriazo-Pendular), joka mahdollistaa turvallisen, ennustettavan ja luotettavan läpänteon. Sen erityisominaisuutena on, että se suojelee ainoana mikrokeratomina erityisesti sarveiskalvon tärkeintä keskeistä osaa epätäydellisistä läpistä pallomaisen rakenteensa ja pyöreän teränsä ansiosta sekä keratomin heilurimaisen liikkeen ansiosta. Lisäksi siihen liittyvässä imurenkaassa on korkeampi vakuumikammio kuin muissa keratomeissa . Tämä lisää myös läpänteon turvallisuutta ja ennustettavuutta, kun vakuumi ei pääse niin helposti laukeamaan kuin muissa mikrokeratomeissa kesken läpänteon. Tällä mikrokeratomilla läpän paksuus voidaan räätälöidä kullekin potilaalle sopivimmaksi ottaen huomioon potilaan sarveiskalvon paksuus ja kaarevuus.

Epiteelieroosi eli pintahiertymä

Epiteelieroosio eli pintahiertymä läpän teon yhteydessä on mahdollista. Suurin riski on ihmisillä, joiden silmän pintakerros eli epiteeli on luonnostaan kiinnittynyt löyhästi. Tätä silmän ominaisuutta ei voi nähdä etukäteen. Pintahiertymä hidastaa silmän paranemista. Toipumiseen kuluu tällöin yksilöllisesti aikaa viikosta muutamaan kuukauteen. Sairauslomaa tarvitaan silloin enemmän kuin normaalisti (2-7 pv). Hoitona on piilolasin käyttö muutaman vuorokauden ajan. Epiteelieroosio ei huononna lopputulosta, mutta pitkittää paranemista.

Läpän tekemisen yhteydessä voi esiintyä pienten sarveiskalvon reunasuonien vuotoa. Tämä ei haittaa toimenpiteen suorittamista. Silmän lievä verestys leikkauksen jälkeen on mahdollista ja vaaratonta. Tilanne korjautuu itsestään muutamassa viikossa.

Leikkauksen yhteydessä läpän alle voi jäädä ”hippuja” kyynelnesteestä. Lievät muutokset eivät vaikuta näkemiseen eivätkä tarvitse hoitoa. Käytämme leikkauksen yhteydessä imevää luomenlevitintä estämään kyynelnesteen hippujen joutumista läpän alle. Heti leikkauksen jälkeen lääkäri tarkistaa silmän myös biomkroskoopissa leikkausmikroskoopin lisäksi ja jos läpän alla näkyy merkittäviä hippuja, niitä huuhdellaan uudestaan pois.

Pintaepiteeliä läpän alle

Hyvin harvoin (riski 2-3/1000 potilaasta) läpän alle voi ensimmäisten viikkojen aikana kasvaa sarveiskalvon epiteeliä eli pintakerrosta. Useimmiten pintakerros häviää itsestään, tarvittaessa läppä puhdistetaan kirurgisesti.

Ohuisiin sarveiskalvoihin LASEK, FLOW tai PRK pintalaser

Jos sarveiskalvo on liian ohut LASIK-leikkaukseen, toimenpide tehdään LASEK-, FLOW- tai PRK-menetelmällä. Sarveiskalvon ohuus on kuitenkin harvoin este LASIK-toimenpiteelle käytettäessä huippu modernia Pendular mikrohöylää.

Mikäli epiteelikerroksen rullaus ei onnistu LASEK-leikkauksessa, toimenpide tehdään kuten PRK:ssa.

Silmänpaineen nousu

Kortisonitipoista johtuen silmän sisäinen paine voi joskus nousta. Hoitona on tippojen vähentäminen tai vaihtaminen tai painetta alentavien silmätippojen käyttö.

Maksuton arvio

Varaa aika maksuttomaan hoitoarvioon silmäkirurgiaan perehtyneen ammattilaisen vastaanotolle. Mittausten tulosten perusteella saat silmälääkärin arvion leikkauskelpoisuudestasi.

Voit varata ajan myös puhelimitse numerosta (02) 277 5100.

Leikkausmenetelmät

Silmien laserleikkaus on nopea ja turvallinen tapa korjata näköön liittyviä ongelmia. Laserleikkauksella voit päästä kokonaan eroon silmälaseista tai piilolinsseistä, arvion tästä saat leikkaavalta silmäkirurgilta.

Voit myös soittaa ja keskustella sinulle sopivasta hoidosta (02) 277 5100.

Hinnasto

Laadukas hoito maksaa itsensä nopeasti takaisin elämänlaatuna. Hinnastosta löydät laserleikkaus- ja linssileikkaushinnastomme.

Voit myös maksaa joustavasti osissa ja valita itse kuukausierän suuruuden. Saat halutessasi jopa 24 kk maksuaikaa ilman korkoa.