Taittovirheet

Mitä ovat taittovirheet?

Valon oikea taittuminen verkkokalvolle on edellytyksenä terävälle näkökyvylle. Sarveiskalvo eli silmän uloin osa ja sen alla oleva linssi eli mykiö taittavat silmään tulevaa valoa. Mikäli silmän etuosa ei taita valoa oikein verkkokalvolle, muodostuu taittovirhe.

Likitaitteisuudessa (myopia) näöntarkkuus ei ole terävä kauas ilman miinuslaseja.

Hajataitteisuudessa (astigmatismi) valo taittuu epäsymmetrisesti ja terävä näkökyky edellyttää cylinterilinssejä. Hajataitteisuutta esiintyy usein liki- tai kaukotaitteisuuteen liittyen.

Kaukotaitteisuudessa (hyperopia) näöntarkkuus ei ole terävä millekään etäisyydelle ilman pluslaseja.

Ikänäköisyydessä (presbyopia) tai aikuisnäössä silmällä ei pysty tarkentamaan katsetta lähelle. Iän mukana silmän sisäisen linssin eli mykiön mukautumiskyky heikkenee vähitellen. Mykiön jäykistyessä taittovoima ei lähelle katsottaessa lisäänny riittävästi, jolloin lähelle ei näe hyvin. Yleensä ikänäkö alkaa vaivata, kun on täyttänyt 40-45 vuotta, vaikka vaihtelut ovat yksilöllisiä. Asia korjataan yleensä lukulaseilla.

Taittovirheiden korjaaminen

Taittovirhe voidaan korjata apuvälineella ts. silmälaseilla tai piilolinsseillä. Useimmissa tapauksissa taittovirhe voidaan korjata myös laserleikkauksella, jolloin potilas voi laseistaan eroon tai ainakin riippuvuus laseista vähenee huomattavasti.

Sarveiskalvo vastaa 80 %:sti silmän kokonaistaitteisuudesta, siksi jo pienetkin sarveiskalvon korjaukset vaikuttavat suuresti näöntarkkuuteen. Yleensä laserleikkauksessa haihdutetaan vain 5-20 % sarveiskalvon paksuudesta ilmaan ja tämä riittää korjaamaan silmän taittovirheen.

Ikänäköisellekin apua silmien taittovirheleikkauksesta laserilla tai linssileikkauksella

Laserleikkauksella tai linssi- / kaihileikkauksellakin voidaan auttaa ikänäöstä kärsiviä. Silloin hyödynnetään ns. monovision ilmiötä . Tällöin toinen silmä laseroidaan /leikataan hieman miinukselle ja sillä näkee hyvin lähelle. Toinen silmä leikataan nollaan, jolloin sillä näkee hyvin kauas. Tällaiseen lievään silmien eriparisuuteen (noin 0.5-1.75 diopteria) tottuu melko pian (kansainvälisten tutkimusten mukaan 95% potilaista tottuu monovisionratkaisuun); tosin siinäkin on yksilöllistä vaihtelua. Monovision ilmiötä voi kokeilla piilolaseilla ja esitutkimuksessa eri vaihtoehtoja voidaan havainnollistaa koesangoin. Näin lukulaseistakin voi päästä eroon tai niiden hankintaa voidaan siirtää vuosilla. Koska ikänäköisyys lisääntyy vähitellen 55-60 vuotiaaksi saakka, on mahdollista, että lukusilmää pitää korjata vuosien myötä lisää. Tarvittavaa lähivoimakkuutta pitää lisätä iän myötä, aivan kuten pitäisi hankkia vahvempia lukulasejakin. Silmiin voidaan myös laittaa linssi- / kaihileikkauksessa moniteholinssit.

Maksuton arvio

Varaa aika maksuttomaan hoitoarvioon silmäkirurgiaan perehtyneen ammattilaisen vastaanotolle. Mittausten tulosten perusteella saat silmälääkärin arvion leikkauskelpoisuudestasi.

Voit varata ajan myös puhelimitse numerosta (02) 277 5100.

Leikkausmenetelmät

Silmien laserleikkaus on nopea ja turvallinen tapa korjata näköön liittyviä ongelmia. Laserleikkauksella voit päästä kokonaan eroon silmälaseista tai piilolinsseistä, arvion tästä saat leikkaavalta silmäkirurgilta.

Voit myös soittaa ja keskustella sinulle sopivasta hoidosta (02) 277 5100.

Hinnasto

Laadukas hoito maksaa itsensä nopeasti takaisin elämänlaatuna. Hinnastosta löydät laserleikkaus- ja linssileikkaushinnastomme.

Voit myös maksaa joustavasti osissa ja valita itse kuukausierän suuruuden. Saat halutessasi jopa 24 kk maksuaikaa ilman korkoa.