Ohjeet

Potilasohjeita toimenpiteisiin ja jälkihoitoon kotona

Varaa aika maksuttomaan hoitoarvioon silmäkirurgiaan perehtyneen ammattilaisen vastaanotolle ja mittauksiin, joista saat maksuttoman silmälääkärin arvion leikkauskelpoisuudesta.

Hoitoarviokäynnille tullessasi pyydämme sinua antamaan tietoja terveydentilastasi. Tämän jälkeen silmiesi taittovoima ja topografia eli sarveiskalvon muotokartta sekä paksuus mitataan. Saat kattavan tietopaketin taittovirhekirurgiasta ja sinulla on mahdollisuus keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä.

Hoitoarviokäynnin jälkeen silmäkirurgi arvioi mittaustulostesi perusteella soveltuvuuttasi laserleikkaukseen ja lähettää sinulle maksuttoman kirjallisen arvion sähköpostiisi. Lopullisen päätöksen leikkauskelpoisuudesta lääkäri voi tehdä vasta tutkittuaan silmäsi esitutkimuskäynnillä.

Hoitoarviokäynti on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään. Mikäli olet kiinnostunut silmäleikkauksesta vielä hoitoarvion jälkeen, voit varata ajan esitutkimukseen, jossa silmätautien erikoislääkäri tutkii silmäsi leikkausta varten ja tekee samalla silmien täydellisen terveystarkastuksen. Voit myös halutessasi varata ajan suoraan esitutkimukseen ilman hoitoarviokäyntiä. Silloin kaikki tarvittavat mittaukset ja sekä hoitajan että silmäkirurgin vastaanotto ovat saman käynnin yhteydessä. Esitutkimus on maksullinen.

Ajanvaraukset numerosta (02) 277 5100

Leikkausta edeltää aina esitutkimus

Ennen LASIK-, PRK-, FLOW- ja LASEK-toimenpidettä leikkaava silmälääkäri tekee perusteellisen esitutkimuksen, joka sisältää seuraavat tutkimukset:

 1. Näöntarkastus ilman silmälaseja ja parhaalla lasikorjauksella usealla rinnakkaisella menetelmällä, myös mustuaista laajentavia silmätippoja käyttäen.
  – Potilaan on hyvä ottaa viimeisin silmälääkärin tai optikon määräämä resepti mukaansa ja tulla esitutkimukseen sankalasit päässä.
  – Esitutkimukseen tuleva ei saa käyttää kovia piilolinssejä kolmeen viikkoon, puolikovia kahteen viikkoon eikä pehmeitä piilolinssejä viikkoon ennen esitutkimusta.
 2. Silmänpaineen mittaus
 3. Silmien etuosien tutkimus biomikroskoopissaja tarvittaessa kuvaus
 4. Silmänpohjien tarkastus ja tarvittaessa kuvaus
 5. Sarveiskalvon tietokonetopografia (sarveiskalvokartta)
 6. Sarveiskalvon wavefront
 7. Sarveiskalvon paksuuden mittaus ultraäänellä

Tutkimusten perusteella tehdään hoitopäätös yhdessä potilaan kanssa käydyn keskustelun perusteella. Keskustelussa selvitetään potilaan näkövaatimukset työssä ja harrastuksissa sekä otetaan huomioon mahdollinen ikänäkö (tulee yleensä 40-45 v. iässä) ja demonstroidaan monovision ratkaisua (toinen silmä leikataan nollaan ja toiseen tehdään tai jätetään vähän miinusta n. -1-1.5 D, jolloin toisella silmällä näkee kauas ja toisella lähelle).
Esitutkimuksen yhteydessä potilaalle kerrotaan myös yksityiskohtaisesti leikkauksen mahdollisista riskeistä ja varataan aikaa potilaan kysymyksille. Aikaa esitutkimukseen kuluu noin tunnin verran. Koska tutkimuksessa silmän mustuainen suurennetaan, ei leikkausta turvallisuussyistä tehdä samalla käynnillä. Mustuaisen suurentaminen on välttämätöntä luotettavan taittovian määrityksen ja perusteellisen silmänpohjatutkimuksen tekemiseksi.

LASIK-, PRK-, FLOW- ja LASEK- leikkaukset tehdään polikliinisesti. LASIK- leikkauksen jälkeen läpän kiinnittyminen tarkistetaan noin tunnin kuluttua leikkauksesta. PRK-, FLOW- ja LASEK- leikkauksen jälkeen kotiin voi lähteä hetken odottelun jälkeen. Aikaa LASIK- leikkaukseen on varattava noin kolme tuntia, PRK-, FLOW- ja LASEK toimenpiteeseen noin 1 ½ tuntia. Leikkauspäivänä ei saa itse ajaa autoa.

 • Leikkaukseen tuleva ei saa käyttää kovia piilolinssejä kolmeen viikkoon, puolikovia kahteen viikkoon eikä pehmeitä piilolinssejä viikkoon ennen leikkausta.
 • Älä meikkaa tai käytä haju- tai partavettä ennen toimenpidettä.
 • Alkoholia ei ole hyvä juoda leikkausta edeltävänä iltana.
 • Hiukset on hyvä pestä leikkauspäivän aamuna, koska leikatun silmän saa kastella toisena (Lasik) ja neljäntenä (PRK, FLOW ja LASEK) leikkauksen jälkeisenä päivänä
 • 2 päivää ennen leikkausta tulee aloittaa Oftaquix antibioottisilmätippoja silmätulehdusten ennaltaehkäisemiseksi. Tippoja tulee laittaa neljä kertaa vuorokaudessa, ja reseptin lääkkeeseen saat esitutkimuksen yhteydessä lääkäriltä. Leikkauspäivänä voit laittaa tippoja normaalisti.
 • Blink Intensive Tears PLUS-kostutusgeelitippoja / Biodrop MD Plus- ja Biodrop-kostutustippoja olisi hyvä käyttää ennen leikkausta 1pv-viikon ajan ainakin kolmesti päivässä.

Leikattava silmä puudutetaan silmätipoilla ennen toimenpidettä. Muunlaista puudutusta ei tarvita. Tarvittaessa voidaan lisäksi antaa rauhoittavaa esilääkettä tablettina. Itse toimenpide ei ole kivulias tai hankala. Toimenpiteen aikana ollaan makuuasennossa laserlaitteen mikroskoopin alla. Katse tähdätään hoidettavalla silmällä tähtäysvaloon. Luomenlevitin asetetaan paikoilleen ennen leikkausta, jotta silmää ei voi räpyttää.

Kotihoito-ohjeet kerrataan tarvittaessa leikkauspäivänä. Ohjeita on noudatettava huolella parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Laserleikkaus rajoittaa normaalia elämää kuitenkin vähän ja lyhyen aikaa. Mikäli ongelmia ilmenee hoitava lääkäri on aina tavoitettavissa puhelimitse. Esim. jos näkö huononee nopeasti leikkauksen jälkeen, on aina otettava yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Saat hänen yhteystietonsa leikkauksen yhteydessä.

Mikäli Sinulle jäi vielä jotain kysyttävää, voit soittaa hoitajillemme 02-2775100 tai jättää soittopyynnön lääkärillesi.Varauduttehan maksamaan toimenpiteenne ja kontrollikäyntinne kyseisten päivien päätteeksi. Jos tarvitsette luottojärjestelyitä ne on hyvä selvittää jo etukäteen. Turun Silmäexperteillä on Nordean ja Osuuspankin kanssa sopimus mahdollisesta lainanotosta ja osamaksumahdollisuus on järjestetty yhteistyökumppanimme Resurs Bankin kautta. Kysy lisää henkilökunnalta.

Tervetuloa!

LASIK-menetelmä ei aiheuta samanlaisia jälkikipuja kuin PRK, FLOW tai LASEK, siksi kipulääkitystä ei yleensä tarvita. Toimenpidepäivänä silmässä voi olla roskan tunnetta. Silmät voivat myös olla muutaman tunnin ajan valonarat ja vuotaa vettä, joten aurinkolasit on syytä varata mukaan.

Antibiootti-kortisonitippoja kirjoitetaan reseptillä kotihoidoksi. Lisäksi silmiä on hoidettava kostutustipoilla. Turun Silmäexperteissä tarvittavat suojakilvet saa LASIK-leikkauksen jälkeen veloituksetta mukaansa. Silmän hieromista on varottava kahden kuukauden ajan toimenpiteestä, jotta läppä ei liiku tai irtoa. Uimista emme suosittele ainakaan kuukauteen leikkauksen jälkeen, koska uimavedet ovat usein niin likaisia, että niistä saa helposti silmätulehduksia.

Mukaan annettavaa suojakilpeä pidetään aina nukkuessa yhden viikon ajan. Meikkaamista, saunomista, hikeen asti rasitusta sekä pölyisiä ja savuisia paikkoja on vältettävä yhden viikon ajan. Suihkuun voi mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Meikkaamisen voi aloittaa viikon kuluttua toimenpiteestä. Meikki on poistettava ylhäältä alaspäin suuntautuvin liikkein (myötäkarvaan läppään nähden), jotta läppä ei liiku.

Sairaslomaa tarvitaan yleensä vain pari päivää, maksimissaan viikon verran. Autolla voi ajaa usein jo toimenpidettä seuraavana päivänä

Puudutus loppuu noin tunnin kuluttua leikkauksesta. PRK-leikkauksen jälkeen silmää särkee parin vuorokauden ajan, mikä on täysin normaalia. Särky ei ole vaarallista, ja sen varalle saa mukaansa särkylääkkeitä ja unitabletteja. Myös LASEK- ja FLOW-leikkauksen jälkeen silmää voi särkeä, mutta kipu on vähäisempää kuin PRK:ssa.

Leikkauksen jälkeen silmään pannaan normaalisti terapeuttinen piilolinssi, jonka silmälääkäri poistaa 7 päivän kuluttua. Jos piilolinssi ei käy, silmään laitetaan salvaa ja lappu muutaman vuorokauden ajaksi. Leikkauspäivästä lähtien silmään tiputetaan mm. antibioottitippoja, kipua lieventäviä tippoja ja myöhemmin kortisonitippoja lääkärin ohjeen mukaan. Lisäksi Biodrop, BioDrop MD Plus ja Blink Intensive Tears PLUS kostutustippoja 8-16 x/ pv 3 kk leikkauksesta.

Leikkauksen jälkeen autoa ei ole hyvä ajaa viikkoon, koska etäisyyksiä on aluksi vaikea arvioida. Lisäksi saunomista ja fyysistä ponnistelua on vältettävä noin viikon ajan. Suihkuun saa mennä seitsemäntenä leikkauksen jälkeisenä päivänä niin että kastaa päänkin, kunhan silmään ei päästetä vettä. Uimiskielto 1kk. Sairauslomaa tarvitaan noin viikko.

Taittovirheiden laserleikkaus rajoittaa normaalia elämää melko lyhyen ajan. Jatkohoito PRK-/FLOW- /LASEK- ja LASIK-toimenpiteiden jälkeen on erilaista. Lääkärin ohjeita on syytä noudattaa huolella ja lääkitys on muistettava ottaa annettujen ohjeiden mukaan parhaan mahdollisen lopputuloksen takaamiseksi.

Myös jälkitarkastukset ovat tärkeitä, vaikka onnistuminen tuntuisi täydelliseltä. Säännölliset kontrollikäynnit takaavat, että silmien paranemista voidaan seurata ja mahdollisiin ongelmiin puuttua nopeasti.

Lääketieteellisten tutkimusten mukaan laserleikkauksen lopputulokseen vaikuttaa ratkaisevasti se, miten silmä paranee leikkauksen jälkeen. Tästä syystä laserleikkauksen onnistumisen kannalta yhtä keskeisiä kuin itse toimenpide sinänsä ovat perusteellinen esitutkimus, säännölliset kontrollikäynnit, lääkitys ja huolellinen seuranta.

LASIK-leikkauksen jälkeen ensimmäinen tarkastuskäynti on jo seuraavana päivänä leikkauksen jälkeen, PRK-, FLOW- ja LASEK-leikkauksen jälkeen ensimmäisen viikon aikana leikkauksesta. Silmälääkäri tutkii silmät lisäksi yhden kuukauden kuluttua leikkauksesta ja tarvittaessa myöhemminkin

Jälkitarkastuksessa varmistetaan, että silmän pinta on parantunut kunnolla. Taittovoimaa ja samentumaa seurataan ja topografia mitataan joka kerta.

Näön vakaantuminen toimenpiteen jälkeen

LASIK-menetelmän etuna on, että näön tavoitearvo saavutetaan nopeammin kuin PRK-, FLOW- ja LASEK-tekniikoilla. Näöntarkkuus on kohtalainen seuraavana päivänä, kun samaan PRK-, FLOW-ja LASEK-toimenpiteen jälkeen kuluu noin viikko.

Lopulliseen tavoitteeseen päästään LASIKin jälkeen noin 1-3 kuukaudessa, PRK:ssa, FLOW:ssa ja LASEKissa 3-9 kuukauden kuluessa. Jos tavoitearvosta jäädään merkittävästi, uusintaleikkaus voidaan tehdä LASIKin jälkeen jo 2-3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä leikkauksesta, PRK-, FLOW- ja LASEK-leikkausten jäkeen 9-12 kuukauden kuluttua.

PRK-, FLOW- ja LASEK-leikkausten jälkeen näön tarkkuus on selvästi alentunut ainakin leikkausta seuraavan 5-10 päivän ajan. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana lähinäkö on totuttua huonompi. Usein kuitenkin näkö ilman laseja on riittävä. Mitä pienempi korjaus, sitä nopeammin näöntarkkuus vakiintuu lopulliseksi.

Ennen toimenpidettä annetaan yleensä rauhoittava lääke. Tästä syystä autoa ei pidä ajaa leikkauspäivänä.

Heti leikkauksen jälkeen silmässä voi olla muutaman tunnin ajan hieman roskantunnetta, valonarkkuutta ja vetistystä. Aurinkolasien käyttö helpottaa tällöin oloa, myös sisätiloissa. Ulkona silmät on muutenkin hyvä aina suojata auringonvalolta etenkin ensimmäisen vuoden aikana leikkauksesta.

Lääkäri tarkistaa läpän kiinnittymisen puolen tunnin tai tunnin kuluttua leikkauksesta.

Leikkauksen jälkeinen näön epätarkkuus kestää muutamasta päivästä viikkoon. Näkö on kuitenkin yleensä kohtalainen jo seuraavana päivänä ja vakiintuu lopulliseen tavoitearvoonsa noin kolmessa kuukaudessa.

Silmän valkoisella alueella saattaa leikkauksen jälkeen ilmetä mustelmaan verrattavissa olevaa punoitusta, joka häviää muutaman viikon kuluessa.

Lääkitys:

 1. Antibiootti-kortisonitipoiksi Oftan Dexa-Chlora-silmätippoja. Tippoja käytetään leikkauspäivää seuraavasta päivästä alkaen tippa kerrallaan yhteensä 10 vrk:n ajan valveillaoloaikana seuraavan ohjeen mukaisesti:
  • leikkausta seuraavana pv:nä joka toinen tunti
  • 5 kertaa vrk:ssa seuraavana päivänä
  • 4 kertaa vrk:ssa 2 seuraavaa päivää
  • 3 kertaa vrk:ssa 2 seuraavaa päivää
  • 2 kertaa vrk:ssa 2 seuraavaa päivää
  • 1 kerran vrk:ssa 2 viimeistä päivää
 2. Antibioottitipoiksi Oftaqvix-silmätippoja . Käytä tippoja viiden päivän ajan, neljä kertaa vuorokaudessa, yksi tippa kerrallaan leikkauspäivää seuraavasta päivästä lähtien.
 3. Silmien kuivumiseen käytetään Blink Intensive Tears PLUS-kostutusgeelitippoja, BioDrop MD Plus- ja BioDrop-kostutustippoja. Aloita kostutustippojen käyttö jo ainakin 2 pv ennen leikkausta. BioDrop-tipoissa ravista pipettiä pipetin kärki alaspäin ennen avaamista, jotta saat ilmakuplan suuaukon edestä pois. Tällöin tippoja on helpompi puristaa ulos pakkauksesta. Pidä annosteltaessa pipettiä pystyasennossa. Yhdestä pipetistä voit annostella usemmankin kerran samana päivänä, kun käyttää pipetin korkkia pakkauksen sulkemiseen. Kostutustippoja käytetään vähintään 4-8 kertaa vuorokaudessa, mielellään vuorokerroin kerran tunnissa ensimmäisten 3-4 kuukauden ajan. Mitään ylärajaa niiden tiputtamiselle ei ole.

Kostutustippoja on hyvä käyttää myöhemminkin aina tarvittaessa.
Aina kun käytät erilaisia silmätippoja, älä laita niitä aivan peräkkäin, koska jälkimmäiset voivat huuhdella ensimmäiset pois. Pidä 5 minuutin tauko eri tippojen välillä, ja laita geeli aina viimeiseksi. Kun molemmat silmät on leikattu, voit laittaa tippoja silmiin yhtä aikaa.

Rajoitukset leikkauksen jälkeen:

Silmää ei saa hieroa kahteen kuukauteen toimenpiteen jälkeen!

 • Jos leikattu silmä kutiaa, yläluomea saa kevyesti painaa, mutta ei missään tapauksessa hieroa millään tavalla.
 • Leikkausta seuraavan viikon aikana luomia ei saa puristaa liian tiukasti yhteen.
 • Leikatun silmän saa kastella toisena toimenpiteen jälkeisenä päivänä, mutta uimaan saa mennä vasta kuukauden kuluttua.
 • Pidä leikkauksen jälkeen suojakilpeä seuraavaan aamuun ja sen jälkeen yhden viikon ajan aina nukkuessasi. Aseta kilven kapeampi puoli nenää kohti.
 • Saunomista, hikeen asti rasitusta sekä pölyisiä ja savuisia paikkoja on vältettävä yhden viikon ajan.
 • Meikkaamisen voi aloittaa viikon kuluttua toimenpiteestä. Meikki on poistettava ylhäältä alaspäin suuntautuvin liikkein (myötäkarvaan läppään nähden), jotta läppä ei liiku.
 • Autolla voi ajaa muutaman päivän kuluttua leikkauksesta.

Ota yhteyttä lääkäriisi, jos näkö menee huonommaksi, silmä kipeytyy tai siinä on voimakasta roskantunnetta.

Heti leikkauksen jälkeen silmääsi pannaan kipu- ja antibioottitippa ja normaalisti terapeuttinen piilolinssi. Jos piilo-linssi ei käy, silmään laitetaan salvaa ja lappu parin vuorokauden ajaksi. Lisäksi saat särkylääkkeen. Kotiin saat mukaan särkylääkkeitä tabletteina ja tippoina. Ne lievittävät kipuja, kun puudutusaineen vaikutus lakkaa noin tunnin kuluttua leikkauksesta. Lääkityksestä huolimatta kipu voi joskus olla kovaakin. Silmien kiinni pitäminen lievittää särkyä.

Meillä saat mukaasi leikkausta seuraavina lähipäivinä tarvittavan lääkityksen veloituksetta ensimmäiseen kontrollikäyntiin saakka:

Tarvittaessa otettavat lääkkeet

Särkylääkkeeksi 5 kpl Ibuxin 800 mg:n tabletteja, joita voit ottaa 2-3 kertaa vuorokaudessa, yhden kerrallaan. Kovaan kipuun saat 4 kpl Tramadin 50 mg:n tabletteja, joita voit ottaa 1-4 kertaa vuorokaudessa, tabletin kerrallaan.

Unilääkkeeksi 2 kpl Stella 10 mg:n tabletteja. Voit ottaa tabletin puoli tuntia ennen nukkumaan menoa. Älä käytä alkoholia yhtä aikaa kipu- ja unilääkkeiden kanssa.

Säännöllisesti otettavat lääkkeet

 1. Antibioottitipoiksi pullon Oftaqvix -silmätippoja. Käytä tippoja neljä kertaa vuorokaudessa päiväsaikaan, yksi tippa kerrallaan heti leikkauspäivästä lähtien ensimmäiseen lääkärintarkastukseen saakka.
 2. Blink Intensive Tears PLUS-kostutusgeelitippoja, BioDrop MD Plus- ja BioDrop-keinokyyneleitä. Tiputa niitä ainakin 4-8 kertaa vuorokaudessa 3 kuukauden ajan. Yhdestä BioDrop- pipetistä voit tiputtaa useammankin kerran saman päivän aikana kunhan suljet pipetin korkilla. Mikäli Blink tuntuu joissakin tilanteissa liian paksulta, voit silloin käyttää nestemäismpiä BioDrop MD Plus ja BioDrop kostutustippoja.
 3. Särkyä lievittämään Voltaren Ophtha -silmätippoja annospipeteissä. Yhdestä pipetistä voit tiputtaa kaksi kertaa, tipan kerrallaan kolmen tunnin välein. Käytä neljä kertaa vuorokaudessa kahden, kolmen ensimmäisen päivän ajan.

Voit käyttää Oftaqvix- ja Voltaren Ophtha -silmätippoja sekä Blink Intensive Tears PLUS / BioDrop-keinokyyneleitä vuorotunnein 2-3 ensimmäisen päivän ajan ( 1. tunti = Oftaqvix, 2. tunti = Blink/BioDrop MD Plus/BioDrop, 3. tunti = Voltaren Ophtha). Aina kun käytät erilaisia silmätippoja, älä laita tippoja aivan peräkkäin, koska jälkimmäiset voivat huuhdella ensimmäiset pois. Pidä ainakin 5 minuutin tauko eri tippojen välillä.

Jälkikivut ja näön sumeus ovat yleensä voimakkaimmillaan toisena tai kolmantena päivänä leikkauksesta. Tämän jälkeen silmän pitäisi tuntua jo paremmalta. Ensimmäisinä päivinä näkö on yleensä kovin sumea ja varsinkin lähelle on vaikea nähdä. Kauas katsottaessa lamppujen valot näyttävät ikään kuin hajoavan. Monet näkevät eräänlaisia kaksoiskuvia. Silmät voivat vetistää kovasti ja olla valonarat. Aurinkolasit saattavat auttaa näihin vaivoihin myös sisällä. Lisäksi silmät voivat punottaa ja luomet voivat turvota, särkeä ja punottaa.

Rajoitukset:

Ensimmäisen viikon aikana et saa käydä saunassa. Uimiskielto 1kk. Myös autolla ajoa ei suositella ensimmäisen viikon aikana. Fyysistä ponnistelua on vältettävä viikon ajan, mutta sen jälkeen elämä saa kaikin osin muuttua normaaliksi. Suihkussa voit käydä seitsemäntenä päivänä leikkauksen jälkeen. Meikatakin voi kuudennesta päivästä alkaen.

Ensimmäinen lääkärintarkastuksesi on viikon kuluessa leikkauksesta, tavallisesti noin 6-7 päivän kuluttua. Tuolloin poistetaan terapeuttinen piilolasi ja tutkitaan muun muassa, että silmän pinta on parantunut.

Silmät on hyvä suojata auringonvalolta aurinkolasein ensimmäisen vuoden ajan, koska auringonvalo voi lisätä haze-taipumusta. Jos silmäsi vetistävät tai ärsyyntyvät, voit käyttää reseptivapaasti saatavia silmien kostutustippoja esim. Blink Intensive Tears PLUS, BioDrop MD Plus ja BioDrop, joita saa ostaa optikkoliikkeestämme ja nettikaupastamme.

Ota yhteyttä lääkäriisi, jos näkö menee ensimmäisen viikon jälkeen uudestaan huonommaksi, silmä kipeytyy tai siinä on voimakasta roskan tunnetta.