Leikkausmenetelmät LASIK, LASEK ja FLOW

LASIK-leikkaus

Turun Silmäexperteissä valtaosa leikkauksista tehdään LASIKilla menetelmän nopeuden, kivuttomuuden ja vaivattomuuden vuoksi. PRK-, LASEK- tai FLOW-tekniikkaan päädytään yleensä, kun LASIK ei esimerkiksi sarveiskalvon ohuuden takia käy.

LASIK-tekniikassa (ns. sarveiskalvon läppäleikkaus) silmän n. 500-550 mikrometriä paksuun sarveiskalvoon ”höylätään” 110-130 mikrometrin paksuinen läppä automaattisella mikrohöylällä (mikrokeratomilla). Turun Silmäexperteillä on käytössään alan viimeisitä huipputekniikkaa edustava, tieteellisesti erinomaiseksi osoittautunut mikrohöylä (Schwind Carriazo-Pendular), joka mahdollistaa turvallisen, ennustettavan ja luotettavan läpänteon.

Sen erityisominaisuutena on, että se suojelee ainoana mikrokeratomina erityisesti sarveiskalvon tärkeintä keskeistä osaa epätäydellisistä läpistä pallomaisen rakenteensa ja pyöreän teränsä ansiosta sekä keratomin heilurimaisen liikkeen ansiosta. Lisäksi siihen liittyvässä imurenkaassa on korkeampi vakuumikammio kuin muissa keratomeissa.

Tämä lisää myös läpänteon turvallisuuta ja ennustettavuutta, kun vakuumi ei pääse niin helposti laukeamaan kuin vanhemmissa mikrokeratomeissa. Tällä mikrokeratomilla läpän paksuus voidaan räätälöidä kullekin potilaalle sopivimmaksi otten huomioon potilaan sarveiskalvon paksuuden ja kaarevuuden.

Femtosekuntilaserit

Markkinoille on tullut myös femtosekuntilasereita ( femtosecond; femtoLASIK; femtolaser) LASIK-läpän muodostamista varten. Vaikka nämä laitteet ovat jatkuvasti kehittyneet parempaan suuntaan, on niiden kehitys vielä kesken. Femtosekunttilasereiden käytöstä läpän teossa ei ole osoitettu olevan mitään lääketieteellistä hyötyä.

Asiaa käsittelevässä kansainvälisessä katsausartikkelissa (J Refract Surg. 2012 Jan; 28 (1): 15-24 (Metaanalysis), J Cataract Refract Surgery 2011; 37: 2151-2159 (Metaanalysis) Review of Ophthalmology; Nov 2005 p.1-3; S.E. Wilson: Femosecond Laser vs. Microkeratome LASIK flaps) todetaan, että femtosecondlaserista aiheutuvat haitat ovat suuremmat kuin mahdolliset hyödyt: Se aiheuttaa mm. pitkäaikaista tulehdusreaktiota, keratiittia, läpän alle, joka vaatii pitkällistä kortisonihoitoa leikkauksen jälkeen. Kudosärsytys johtuu silmän pinnan epiteelivauriosta tehtäessä LASIK-läppää laserilla.

Toinen syy kudosärsytykseen on se, että laser ei tee helposti nostettavaa läppää niin kuin mikrokeratomi, vaan läpän ja sen alla olevan kudoksen väliin jää kudossiltoja, jotka pitää repiä instrumentilla rikki ennen kuin läppä voidaan nostaa ylös. Myös näön palautuminen femtolaser leikkauksen jälkeen on hitaampaa kuin mikrokeratomilla tehdyssä läpässä suuremman kudosärsytyksen ja epätasaisemman leikkauspinnan vuoksi.

Myös femtosecond laserilla voi tulla epätäydellisiä läppiä ja jopa läppiä, jotka eivät avaudu lainkaan, jos laserointi on ollut riittämätön (vs. artikkeli Ocular Surgery News -lehdessä, A. Agarwal, September 15;2006; : Managing femtosecond laser complications: Suction loss, gas bubble interference, unliftable laps and other complications).

Turun Silmäexperteissä seuraamme lääketieteellisen tutkimuksen tuloksia ja käytämme tieteellisesti luotettavaksi ja hyviksi todettuja menetelmiä, kuten Pendular- mikrokeratomia läpän tekoon.

Kun läppä on tehty, se jätetään kannastaan kiinni ja käännetään syrjään. Tämän jälkeen sarveiskalvon läpän alla oleva kerros laseroidaan excimer-laserilla halutunlaiseksi ja läppä kellutetaan nesteen avulla takaisin entiselle paikalleen. Läppä asettautuu luonnostaan nopeasti ja tiukasti sarveiskalvolle, ilman erikoistoimenpiteitä.

LASEK-leikkaus

LASEK-tekniikassa silmän ohut pintaepiteeli (n. 50 mikrometriä) kuoritaan sivuun ennen laserointia. Apuna käytetään alkoholiliuosta. Tämän jälkeen laserointi tehdään excimer-laserilla ja epiteelisolukerros rullataan lopuksi takaisin paikalleen.

LASEK-leikkaus on lähinnä PRK:ta eli pintalaserleikkausta korvaava menetelmä. LASEKin etuna on silmän nopeampi ja ennustettavampi toipuminen kuin PRK-leikkauksessa. Muutoin sitä voidaan verrata PRK:hon. Jälkikipu on kuitenkin vähäisempää ja arpisamentuman mahdollisuus on pienempi kuin PRK:ssa. LASEK-leikkausta suositellaan potilaille, joille ei voida tehdä LASIK-leikkausta sarveiskalvon ohuuden vuoksi.

FLOW eli ASA (advanced surface ablation) -laserleikkaus eli läpätön kosketusvapaa menetelmä

FLOW /ASA (advanced surface ablation)-leikkaus on moderni versio läpättömästä pintalasermenetelmästä. Siinä kaikki voidaan tehdä laserilla koskematta silmään lainkaan. Tämä on mahdollista vain huippumodernilla Medical Excellence-palkinnon voittaneella AMARIS -laserillamme. Menetelmä soveltuu hyvin esim. kontaktilajien harrastajille, joilla on vaarana saada iskuja silmiinsä. Lisäksi hoito voi tulla kyseeseen, kun muut menetelmät eivät ole turvallisia (esim ohut sarveiskalvo) tai sinulle on aiemmin tehty Femtolaser- tai SMILE-leikkaus. Lopputulokset ovat yhtä hyviä kuin muillakin laserleikkausmenetelmillä, mutta FLOW / ASA-leikkausmenetelmällä on pidempi toipumisaika.

Maksuton arvio

Varaa aika maksuttomaan hoitoarvioon silmäkirurgiaan perehtyneen ammattilaisen vastaanotolle. Mittausten tulosten perusteella saat silmälääkärin arvion leikkauskelpoisuudestasi.

Voit varata ajan myös puhelimitse numerosta (02) 277 5100.

Leikkausmenetelmät

Silmien laserleikkaus on nopea ja turvallinen tapa korjata näköön liittyviä ongelmia. Laserleikkauksella voit päästä kokonaan eroon silmälaseista tai piilolinsseistä, arvion tästä saat leikkaavalta silmäkirurgilta.

Voit myös soittaa ja keskustella sinulle sopivasta hoidosta (02) 277 5100.

Hinnasto

Laadukas hoito maksaa itsensä nopeasti takaisin elämänlaatuna. Hinnastosta löydät laserleikkaus- ja linssileikkaushinnastomme.

Voit myös maksaa joustavasti osissa ja valita itse kuukausierän suuruuden. Saat halutessasi jopa 24 kk maksuaikaa ilman korkoa.