Hoidon kulku

Lue laserleikkauksen hoidon kulusta, hoitoarvioinnista, esivalmisteluista, laserleikkauksen toimenpiteestä ja siihen sisältyvistä jälkitarkastukista.

1. Hoitoarviokäynti

Hoitoarviokäynnille tullessasi pyydämme sinua antamaan tietoja terveydentilastasi. Tämän jälkeen silmiesi taittovoima ja topografia eli sarveiskalvon muotokartta sekä paksuus mitataan. Saat kattavan tietopaketin taittovirhekirurgiasta ja sinulla on mahdollisuus keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä.

Hoitoarviokäynnin jälkeen silmäkirurgi arvioi mittaustulostesi perusteella soveltuvuuttasi laserleikkaukseen ja lähettää sinulle maksuttoman kirjallisen arvion sähköpostiisi. Lopullisen päätöksen leikkauskelpoisuudesta lääkäri voi tehdä vasta tutkittuaan silmäsi esitutkimuskäynnillä.

Hoitoarviokäynnin omavastuuosuus on 0 euroa, eikä velvoita sinua mihinkään. Mikäli olet kiinnostunut silmäleikkauksesta vielä hoitoarvion jälkeen, voit varata ajan esitutkimukseen, jossa silmätautien erikoislääkäri tutkii silmäsi leikkausta varten ja tekee samalla silmien täydellisen terveystarkastuksen. Voit myös halutessasi varata ajan suoraan esitutkimukseen ilman hoitoarviokäyntiä. Silloin kaikki tarvittavat mittaukset, tietopaketti ja silmäkirurgin vastaanotto ovat saman käynnin yhteydessä. Esitutkimus on maksullinen.

Ajanvaraukset puh. (02) 277 5100.

2. Silmätautien erikoislääkärin esitutkimus

Ennen LASIK-, PRK-, FLOW ja LASEK-toimenpidettä leikkaava silmälääkäri tekee perusteellisen esitutkimuksen, joka sisältää seuraavat tutkimukset:

 1. Näöntarkastus ilman silmälaseja ja parhaalla lasikorjauksella usealla rinnakkaisella menetelmällä, myös mustuaista laajentavia silmätippoja käyttäen.
  – Potilaan on hyvä ottaa viimeisin silmälääkärin tai optikon määräämä resepti mukaansa ja tulla esitutkimukseen sankalasit päässä.
  – Esitutkimukseen tuleva ei saa käyttää kovia piilolinssejä kolmeen viikkoon, puolikovia kahteen viikkoon eikä pehmeitä piilolinssejä viikkoon ennen esitutkimusta.
 2. Silmänpaineen mittaus
 3. Silmien etuosien tutkimus biomikroskoopissa ja tarvittaessa kuvaus
 4. Silmänpohjien tarkastus ja tarvittaessa kuvaus
 5. Sarveiskalvon tietokonetopografia (sarveiskalvokartta)
 6. Sarveiskalvon wavefront
 7. Sarveiskalvon paksuuden mittaus ultraäänellä

Tutkimusten perusteella tehdään hoitopäätös laserleikkaukseen soveltuvuudesta, yhdessä potilaan kanssa käydyn keskustelun perusteella. Keskustelussa selvitetään potilaan näkövaatimukset työssä ja harrastuksissa sekä otetaan huomioon mahdollinen ikänäkö (tulee yleensä 40-45 v. iässä) ja demonstroidaan monovision ratkaisua (toinen silmä leikataan nollaan ja toiseen tehdään tai jätetään vähän miinusta n. -1-1.5 D, jolloin toisella silmällä näkee kauas ja toisella lähelle).

Esitutkimuksen yhteydessä potilaalle kerrotaan myös yksityiskohtaisesti leikkauksen mahdollisista riskeistä ja varataan aikaa potilaan kysymyksille. Aikaa silmälääkärin esitutkimukseen kuluu noin tunnin verran, mutta koko käyntiin on hyvä varata aikaa noin pari tuntia. Koska tutkimuksessa silmän mustuainen suurennetaan, ei leikkausta turvallisuussyistä tehdä samalla käynnillä. Mustuaisen suurentaminen on välttämätöntä luotettavan taittovian määrityksen ja perusteellisen silmänpohjatutkimuksen tekemiseksi.

3. Leikkaukseen valmistautuminen

Tärkeää tietää ennen laserleikkausta:

 • LASIK-, PRK-, FLOW- ja LASEK- leikkaukset tehdään polikliinisesti. Silmälääkäri tarkistaa silmät noin tunnin kuluttua leikkauksesta. Aikaa kokonaisuudessaan kannattaa varata noin kolme tuntia. Leikkauspäivänä ei saa ajaa autoa.
 • Leikkaukseen tuleva ei saa käyttää kovia piilolinssejä kolmeen viikkoon, puolikovia kahteen viikkoon eikä pehmeitä piilolinssejä viikkoon ennen leikkausta.
 • Leikkauspäivän aamuna ei saa meikata eikä käyttää haju- tai partavettä.
 • Alkoholia ei ole hyvä juoda leikkausta edeltävänä iltana.
 • Hiukset on hyvä pestä leikkauspäivän aamuna, koska leikatun silmän saa kastella vasta toisena (Lasik) tai neljäntenä (PRK ja Lasek) leikkauksen jälkeisenä päivänä.
 • 2 päivää ennen leikkausta tulee aloittaa Oftaquix antibioottisilmätippoja silmätulehdusten ennaltaehkäisemiseksi. Tippoja tulee laittaa neljä kertaa vuorokaudessa, ja reseptin lääkkeeseen saat esitutkimuksen yhteydessä lääkäriltä. Leikkauspäivänä voit laittaa tippoja normaalisti.
 • Blink Intensive Tears PLUS-kostutusgeeliä / BioDrop MD Plus- / Biodrop-kostutustippoja olisi hyvä käyttää ennen leikkausta 1pv-viikon ajan ainakin kolmesti päivässä.

4. Laserleikkauksen toimenpide

 • Laserleikkauksen operaatio tehdään polikliinisesti. Varaa aikaa noin kolme tuntia.
 • Potilaalle annetaan rauhoittava esilääke ja silmä puudutetaan puudutustipoilla
 • Ennen toimenpidettä suoritetaan leikkauspesu
 • Toimenpiteen aikana ollaan makuuasennossa laserlaitteen mikroskoopin alla
 • Asetetaan luomenlevitin
 • Tehdään läppä (LASIK)
 • Laseroinnin aikana (n.30sek.) potilas kohdistaa katseensa tähtäysvaloon
 • Silmiin laitetaan terapeuttinen piilolinssi, kyyneltietulpat ja erilaisia lääketippoja
 • Silmät tarkistetaan heti leikkauksen jälkeen mikroskoopilla ja silmäkirurgi tekee tarkistuksen vielä ennen kotiutusta noin tunnin kuluttua

Kotihoito-ohjeet kerrataan tarvittaessa leikkauspäivänä. Ohjeita on noudatettava huolella parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Laserleikkaus rajoittaa normaalia elämää kuitenkin vähän ja lyhyen aikaa. Mikäli ongelmia ilmenee hoitava lääkäri on aina tavoitettavissa puhelimitse. Esim. jos näkö huononee nopeasti leikkauksen jälkeen, on aina otettava yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Saat hänen yhteystietonsa leikkauksen yhteydessä.

5. Jälkitarkastukset

LASIK-leikkauksen jälkeen ensimmäinen tarkastuskäynti on jo seuraavana päivänä leikkauksen jälkeen, PRK-, FLOW- ja LASEK-leikkauksen jälkeen ensimmäisen viikon aikana leikkauksesta. Silmälääkäri tutkii silmät lisäksi 1 (ja tarvittaessa 3, 6 ja 12) kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Jälkitarkastuksessa varmistetaan, että silmän pinta on parantunut kunnolla. Taittovoimaa ja samentumaa seurataan ja topografia mitataan joka kerta. Myös jälkitarkastukset ovat tärkeitä, vaikka onnistuminen tuntuisi täydelliseltä. Säännölliset kontrollikäynnit takaavat, että silmien paranemista voidaan seurata ja mahdollisiin ongelmiin puuttua nopeasti.

Leikkausarvio

Varaa aika leikkausarvioon silmäkirurgiaan perehtyneen ammattilaisen vastaanotolle. Mittausten tulosten perusteella saat silmälääkärin arvion leikkauskelpoisuudestasi.

Voit varata ajan myös puhelimitse numerosta (02) 277 5100.

Leikkausmenetelmät

Silmien laserleikkaus on nopea ja turvallinen tapa korjata näköön liittyviä ongelmia. Laserleikkauksella voit päästä kokonaan eroon silmälaseista tai piilolinsseistä, arvion tästä saat leikkaavalta silmäkirurgilta.

Voit myös soittaa ja keskustella sinulle sopivasta hoidosta (02) 277 5100.

Hinnasto

Laadukas hoito maksaa itsensä nopeasti takaisin elämänlaatuna. Hinnastosta löydät laserleikkaus- ja linssileikkaushinnastomme.

Voit myös maksaa joustavasti osissa ja valita itse kuukausierän suuruuden. Saat halutessasi jopa 24 kk maksuaikaa ilman korkoa.